Osäker framtid

Gällande att LSS utredningen har gått på remiss så säger socialminister Lena Hallengren att man kommer att ta ställning till förslagen då man har fått remissinstansernas synpunkter. Hon vill lugna alla som befarar besparingar, och säger att alla dem största besparingsförslagen inte ska genomföras.


Utredningen innehåller bl.a stora besparingar, nya LSS insatser samt förslag på statligt huvudmanaskap. Alla januaripartierna står bakom att LSS utredningen går på remiss. Är otroligt besviken att ett parti som Liberalerna står bakom detta. Utredningen innehåller så mycket dåliga förslag, så att det känns mycket oroande att den nu ska ut på remiss.

Utredningen får stark kritik av Funktionshinderrörelsen och det är inte svårt att förstå. Många av dem förslag som tas upp i utredningen har redan tagits upp av andra utredningar, men enligt Lena Hallengren så är det inget hinder för att dessa ska gå på remiss.


Om rädslan över att många av LSS utredningens förslag ska genomföras så säger Lena Hallengren att hennes syfte sedan hon blev socialminister är att se en stärkt LSS lagstiftning. Jag är ändå benägen att hålla med Jonas Franksson på STIL som menar att direktiven var undermåliga och utgångspunkterna felaktiga. För från början var utredningens mål att hitta nya sätt att genomföra besparingar. Vi får hoppas att så inte blir fallet.

Vill ni läsa intervjun i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

https://assistanskoll.se/20200702-Hallengren-stellning-forslagen-efter-remiss.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare