Liberalerna vill se ny lagstiftning

Liberalerna vill se en ny lagstiftning som upphäver de restriktiva bedömningarna av behovet personlig hygien. Bengt Eliasson menar att de tilläggsdirektiv till den nuvarande assistansutredningen som gjorts, skulle vara en väg att gå för att uppnå detta.


Gällande den Dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som kom 2019 som menade att sminkning inte är ett grundläggande behov, samt att personlig hygien bara ska räknas som grundläggande behov om man måste avlägsna smuts och andra ohälsosamma partiklar från kroppen. Det kan enligt kunniga jurister vara i strid mot den FN konvention om rättigheter för personer med funktionshinder.

Försäkringskassan var naturligtvis snabba att agera efter den Domen och har nu blivit ännu hårdare i sina bedömningar. Så som sminkning, hårklippning, hårinpackning, rakning, trimning av skägg och insmörjning i syfte att hålla huden mjuk. Inte kan räknas som grundläggande behov. Om det inte är att hålla kroppen ren från smuts och andra ohälsosamma partiklar. Bengt menar att regeringen måste agera direkt för att minska konsekvenserna av detta.


Försäkringskassan menar själva att deras hårdare bedömningar av personlig hygien som startade redan 2017 är orsaken till att antalet assistansberättigade minskar. Helt oacceptabelt menar Bengt och jag håller med.

Vidare menar Liberalerna att man ska vidta omedelbara åtgärder och stoppa den utveckling som pågår. Lena Hallengren öppnade för en förändring i en debatt med Pia Steensland i riksdagen. Så vi får hoppas att det görs skyndsamt. Bengt Eliasson menar att det är viktigt att en bred parlamentarisk överenskommelse tas i den här frågan.


Vill ni läsa hela intervjun med Bengt Eliasson så finns den i länken nedan:

https://assistanskoll.se/20200625-Eliasson-Liberalerna-bedomningar-hygien-oacceptabla.html


Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *