Du, jag, vi, tillsammans

  


Fredagen den 24:e januari var jag och några kollegor på föreningen JAGs teaterpjäs. Som heter Du, jag, vi, tillsammans. Först vill jag berömma skådespelarna i pjäsen som jag tyckte gjorde ett fantastiskt jobb. Pjäsen skildrar kampen för självbestämmande och rätt till personlig assistans från tidigt 50-tal till nutid.


I pjäsen får man en unik inblick i hur samhället har sett på personer med olika funktionsvariationer. Vilket får en att tänka till. I ensamblen så deltar personer med olika funktionsvariationer på sitt sett. Det viktigaste är att dem kan delta och det pga personlig assistans.


Du, jag, vi, tillsammans


Fyra ytterligare föreställningar är planerade till 11 och 12 mars samt 15 och 16 april. Jag rekommenderar alla att gå och se denna fantastiska pjäs. Med pjäsen så vill man påverka politiker att se hur viktig den personlig assistansen är. Vill ni läsa mer om pjäsen så finner ni det på:
https://hejaolika.se/artikel/nu-kommer-teaterpjasen-som-visar-deras-kamp-for-ett-liv-i-frihet/


Behöver ni hjälp att överklaga eller ansökan om assistans.
Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Rätten till personlig assistans är en del av en medborgarrättskamp


Assistanskoll.se har intervjuat forskaren Marie Sépulchre på Uppsala universitet gällande rätten till personlig assistans. Marie liknar funktionsrättsaktivisternas kamp med en medborgarrättskamp, som har ägt rum många gånger i historien.
 

Maries avhandling går under namnet Detta är inte medborgarskap, och handlar om att man är medborgare men kan inte ta del av alla rättigheter som ett medborgarskap innebär. Vägen till att faktiskt bli en fullvärdig medborgare är genom personlig assistans menar Marie.

Marie Sépulchre


Hon har bland annat studerat debattartiklar i DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet mellan 2008 och 2017. Då har hon kommit fram till att artiklarna varierar mellan att vara defensiva och provokativa. Antingen vill man slå fast om det som funktionshinderrörelsen redan har uppnått fram till idag eller så vill man förändra samhället. Känslan i många artiklar är en oro för framtiden att man när som helst kan bli av med sin delaktighet i samhället. När assistansen omprövas. Detta stämmer bra med hur verkligheten ser ut. Antingen har man inget beslut och är då utanför samhället eller så levar man på lånad tid där man inte kan planera långsiktigt.


Man frågar Marie vad samhället kan lära sig av hennes studie. Hon menar att allmänheten borde lyssna på funktionshinderrörelse om hur man skapar ett samhälle för alla. Jag rekommenderar er att läsa hela intervjun med Marie. Ni finner hela intervjun här nedan:

https://assistanskoll.se/20200120-Marie-Sepulchre-assistans-er-medborgarrettskamp.html


Behöver ni hjälp att ansökan eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare


En grundläggande frihetsfråga för Liberalerna


Liberalerna eller dåvarande Folkpartiet under Bengt Westerberg var med och tog fram LSS lagen 1994. Assistanskoll.se har nu gjort en intervju med nuvarande partiledare Nyamko Sabuni, vad hon står i frågan om LSS.


Nyamko säger att LSS är Liberalernas reform och att det är en viktig fråga för henne personligen. Jag kan tycka att i den här frågan har Liberalerna gjort ett konstigt val när man beslutade sig för att stödja Socialdemokraterna i januariavtalet. Socialdemokraterna har flera gånger visat sig vara direkt fientliga till reformen. 1998 införde Socialdemokraterna under Göran Perssons regering det grundläggande behovet. Eftersom man ansåg redan då att reformen var för dyr.


2015 går finansminister Magdalena Andersson ut och ställer flyktingar emot människor i behov av assistans. Då hon säger att man måste spara på assistansersättningen för att ha råd med det ökade flyktingmottagandet. Det här är bara några i raden av socialdemokraternas agerande gällande LSS.Den utveckling som har skett inom personlig assistans menar Nyamko Sabuni kommit till genom ett samspel mellan myndigheter, politiker och domstolar. Vilket jag tycker låter klokt. Myndigheter och domstolar har fått signaler från politiker att assistansen är för dyr, och därför att beslut och domar blivit hårdare och gjort att avslagen ökat.

Nyamko menar att den negativa utvecklingen startade redan under alliansregeringen, och att Liberalerna försökte hålla emot men lyckades inte riktigt. Läget var ändå bättre under alliansregeringen även om det inte va bra, försämringarna har bara ökat dem senaste åren. Dem ända ljusglimtarna var stoppet för tvåårsomprövningar, och nu lagändringen om andning och sondmatning. Det första var tackvare Försäkringskassan som slog larm. Det andra var nog medias förtjänst.


Slutligen måste jag nämna det viktigaste som Nyamko vill införa. Hon vill att tvåårsomprövningarna ska stoppas permanent. Beslut ska bara omprövas om stor förändring har skett. Men då ska man inte ompröva hela beslutet utan bara det som har förändrats. Hon tar upp att man nu lyckats få igenom positiva förändringar efter flera år av nedskärningar. Det är ju positivt, men mer måste göras och det fort.


Vill ni läsa hela artikeln så kommer den här:

https://assistanskoll.se/20200113-Sabuni-assistans-frihetsfraga.html

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansöka om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare


Per Eleblad Försäkringskassan, vi tar alla till slut

Per Eleblad som är Försäkringsdirektör på Försäkringskassan, intervjuas av assistanskoll.se. Han menar att om den assistansberättigade anlitar assistansbolag som saknar tillstånd av IVO så ska inte ersättning betalas ut.

Vidare säger han att det skulle vara bra om assistenten har en elektronisk tidsredovisning, som gör att hen kan logga in när den börjar sitt arbetspass. Detta för att stävja fusk med assistenter som bara är namn på ett papper och som inte jobbar på riktigt. Tanken förstår jag, men den är helt ohållbar. På detta sätt kommer sekretessen att äventyras för den enskilde.

Per menar också att det är vanligt att bolag missutnyttjar arbetstillstånd för personer utanför EU. Man får då arbetstillstånd som assistenter men i verkligheten är man bara namn på ett papper eller jobbar under mycket dåliga förhållanden.

Han menar att där pengar betalas ut så finns alltid kriminalitet, vilket låter lite väl hårt tycker jag. Vad ligger bevisningen i ett sådant uttalande?

Per Eleblad Försäkringsdirektör på Försäkringskassan


Elektronisk tidsredovisning är något som Per vill införa. Han vill ha bevis för att assistenten är med den berättigade den tid som redovisats. Här föreslår han en app eller en blipp som assistenten ska använda för att logga in hos brukaren. Ska då brukaren ha någonting på sig, som assistenten ska blippa på. Helt vansinnigt tycker jag. Det här gör att man får en geografisk placering på att assistenten är med brukaren den redovisade tiden. På det här sättet så kommer det att kontrolleras var brukaren befinner sig hela tiden.

Bara certifierade läkare ska få skriva intyg säger Per, jag det kan väl vara bra. Men när Försäkringskassan ända struntar i det läkarna skriver så det ju av liten betydelse i det stora hela.

Det som är mest skrämmande i det här är att Försäkringskassan fortfarande utgår ifrån den metod, för att uppskatta antalet som fuskar. Som många däribland statsvetaren Niklas Altermark sagt är direkt olämplig. Metoden stämmer inte och är mycket olämplig att användas när det gäller personlig assistans.

Slutligen menar Per att alla brottslingar begår misstag tillslut. Så dem assistansbolag som inte arbetar enligt de regler som finns kommer Försäkringskassan att ta till slut.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet, finns den här nedan:
https://assistanskoll.se/20191218-Per-Eleblad-Forsekringskassan-tar-alla-till-slut.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare


Det saknas socialrättslig kompetens i Högsta förvaltningsdomstolen


Assistanskoll.se intervjuar denna gång Andreas Pettersson lektor i juridik. Han menar att man inte tar hänsyn till Funktionsrättskonventionen när man i Högsta förvaltningsdomstolen beslutar att sminkning inte är ett grundläggande behov. Vidare menar Andreas att man inte har en socialrättslig kompetens i Högsta Förvaltningsdomstolen när man inte gör en prövning utifrån syftet och målet i LSS.

Andreas är starkt kritisk till hur justitieråden har hanterat mål gällande personlig assistans. Han menar att man inte kan välfärdsstatens juridik.

Andreas Pettersson lektor i juridik

Viktigt är att när man gör en prövning så ska den göras utifrån lagens syfte och målsättning. I domen gällande sminkning så har man gått på en feltolkning som Försäkringskassan har gjort av förarbetena i LSS.


I sminkdomen så hänvisar man till att ett grundläggande behov måste vara av privat och integritetskänslig karaktär. Begreppet menar Andreas är en fuskläsning som gjordes av den ursprungliga LSS propositionen inför målet i regeringsrätten 2009. I domen 2009 så citerar man först från sidan 64 i LSS förarbeten som bl.a säger att assistansen ska vara av mycket personlig karaktär, men plötsligt så byter man ut det mot mycket privat karaktär och integritetskänsliga behov. Något som började användas av Försäkringskassan redan 2007.

Så som man har hanterat LSS mål skulle man aldrig kunna göra i straffrätt eller skatterätt. Här har man på något sätt trumfat lagen menar Andreas, han vill att man ska börja följa lagens intentioner och målsättning.

Vill ni läsa hela intervjun med Andreas Petterson lektor i juridik så finns den i en länk nedan: https://assistanskoll.se/20191217-Pettersson-Juridik-saknas-kompetens-HFD.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

LSS viktig för demokratin

På assistanskoll.se kan man läsa många intressanta intervjuer gällande LSS och personlig assistans. Den senaste i raden av intervjuer är med Jonna Bornemark professor i filosofi.


Dagens assistansbedömningar gör att handläggare och den sökande blir som fjärrstyrda marionetter. Det här är inte värdigt ett av dem rikaste samhällen som funnits säger Jonna Bornemark. Jag kan bara hålla med henne, dagens utredningssamtal är så uppstyrda av riktlinjer och minuträkning att människovärdet försvinner.


När LSS kom så var det ett historiskt beslut. Tidigare så har det funnits så många sätt att trycka ner människor med funktionshinder menar Jonna. LSS har mycket högt ställda ideal som är viktiga i en demokrati.


Jonna menar att när personer med funktionsvariationer får stöd till goda levnadsvillkor så gör det att vi får ett djupare demokratiskt samhälle. Det ger oss människor möjlighet att tänka över vad som är viktigt och vart vi är påväg och vilka vi är. Det här sammanfattar ganska bra hur det var tidigare då LSS kom. Man tyckte från många håll att det var en fantastisk reform och personer med funktionsvariation vara värda en bättre tillvaro. Men på dem sista åren har det bara varit fokus på att LSS kostar pengar.


Alla människor har intresse av att vi får en bättre människosyn i samhället. Att människor inte skulle vinna någonting på att personer med funktionsvariation får det bättre, menar Jonna är fel.  Alla är med och formar det samhälle som man vill leva i.  

Vill ni läsa hela intervjun med Jonna Bornemark så finns den i en länk nedan: https://assistanskoll.se/20191216-Bornemark-problematisk-menniskosyn.html

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Regeringen backar om integritetsnära delar i LSS


Regeringen backar om att skriva in i LSS lagtext att grundläggande behov måste vara av privat och integritetsnära karaktär. Det här efter massiva protester från funktionshinder rörelsen och andra instanser. När man nu backar om lagförslaget och väljer att göra på ett annat sätt så ska det göras utan dröjsmål och så att lagen kan börja gälla från och med 1 juli 2020.

I lagförslaget så föreslogs det att andning och sondmatning skulle bli assistansgrundande i sin helhet. Men att övriga grundläggande behov måste vara av privat och integritetsnära karaktär. Det skulle enligt funktionshinder rörelsen göra att den Dom som kom 2009 gällande grundläggande behov skulle bli inskriven i lagen. Man kan då tro att det skulle bli ännu svårare att få assistans beviljad pga att man från Försäkringskassans håll kunna hänvisa till lagtexten.

IFA: menar att bara lyfta ut andning och sondmatning i lagtexten skulle bli skevt och drabba samtliga assistansberättigade och riskera den personliga assistansen för alla.

Funktionsrätt: menar att man hoppas regeringen kommer med ett nytt lagförslag som säkerställer samtliga hjälpmoment för alla grundläggande behov.

Independent Living och Unga rörelsehindrade: menar att alla grundläggande behov bör vara privata eller integritetsnära enligt en förståelse för ordet i vanlig språklig mening. 

Vill ni läsa mer om regeringens nya ställningstagande så rekommenderar jag följande artikel: https://assistanskoll.se/20191211-Regeringen-backar-om-integritetsnera.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Tankar kring kommande högtider

Den andra advent har redan passerat och vi närmar oss julen med stormsteg. För många så är den här tiden fylld av oro och ångest. Då menar jag inte för allt julstök och julklappar som ska hinna inhandlas.


Den oro och ångest jag tänker på är om man ska kunna få hjälp, kommer jag att ha assistans under julhelgen? Tyvärr så händer det att assistenter sjukskriver sig under storhelger, för att man vill vara med familjen. Nu tror jag inte att det här är så vanligt tack och lov. Men det händer ibland. För att få tag på vikarier under storhelg är inte lätt. Därför förstår man dem som är oroliga.

Men i kontrast till detta så ska jag berätta om något som rörde mig och gjorde mig väldigt glad. Mamman till en av mina assistenter som själv jobbar som assistent. Väljer att varje år bjuda hem sin brukare på julafton. Vilket verkligen inte ingår i hennes arbetsuppgifter, men hon väljer att göra en fin gärning och visa omtanke. Det visar på vilka fantastiska assistenter som finns där ute.


Dem allra flesta människor som jobbar som assistenter, är fantastiska och gör ett suveränt jobb. Nu pratar jag om personer som gör allt för att en annan människa ska kunna ha ett bra och meningsfullt liv. Men alla människor passar inte i detta yrke, man måste vara lyhörd, ansvarstagande, passa tider samt ta sitt arbete på allvar.

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lagförslag som kan bli förödande

Regeringens lagförslag om andning och sondmatning blir slutet för den statliga assistansen menar STILs politiska sekreterare Jessica Smaaland.

Lagförslaget framställs som det skulle beskriva det rättsliga läget idag, men det sträcker sig mycket längre.

Enligt förslaget ska hjälpmoment vara både privata och integritetskänsliga för att räknas som grundläggande behov. Därför kommer det bli svårt för personer som söker assistans för andra delar än andning och sondmatning att uppfylla kriterierna för grundläggande behov.

Även kommunikation och annan hjälp ska vara privat och integritetskänslig enligt regerings förslag. Vilket är en försämring gentemot idag.

Lena Hallengren menar att lagförslaget innebär att fler får assistans och att fler får mer assistans. Det här är jag liksom STIL skeptisk till. Ingenting som en socialdemokratisk regering har gjort, har gjort att fler får assistans eller att läget har förbättrats. Snarare åt andra hållet, vi får inte glömma historien. 1998 så kommer de grundläggande behoven in i lagtexten. Vad har vi då ju en socialdemokratisk regering som tycker att assistansen är för dyr. Inget har ändrats.

Vill ni läsa artikeln som ligger till grund för det här blogginlägget så finns den i en länk här nedan: https://hejaolika.se/artikel/stil-lagforslag-smygs-igenom-tusentals-kan-forlora-statlig-assistans/

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Att sminka sig är inte ett grundläggande behov

Enligt en Dom i Högsta förvaltningsdomstolen så är hjälp med sminkning inte ett grundläggande behov. En mycket oroande utveckling, att kunna raka sig eller sminka sig måste ju vara en rättighet. Bara för att man har ett funktionshinder så vill man ju känna sig fin och presentabel. Ännu en gång tar man bort en del av ett värdigt liv.

Det som är konstigt här är att Försäkringskassan först räknade sminkning som ett grundläggande behov. Men detta överklagades av det allmänna ombudet. Men Förvaltningsrätten ansåg att sminkning var ett grundläggande behov.


Tyvärr så ger sig inte det allmänna ombudet utan överklagar detta till Kammarrätten som fastslår att sminkning inte är ett grundläggande behov, vilket innebär att klagande inte har rätt till assistansersättning.

Klagande överklagar detta till Högsta Förvaltningsdomstolen som katastrofalt nog fattar ännu ett dåligt beslut. Sminkning är inget grundläggande behov och klagande har inte rätt till assistansersättning.

.
Man kan ju undra var domstolarna får sin utbildning och information, gång efter annan så fattar man katastrofala beslut som slår sönder livet för personer med funktionshinder. Kvinnan som här förlorar sin assistansersättning har ett hjälpbehov på 100 timmar i veckan. Men pga sminkningen så blir hon hänvisad till kommunen, vilket gör att hon kommer att få svårt att få så många timmar.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet så finns den i en länk här nedan:
https://assistanskoll.se/20191203-Hogsta-Forvaltningsdomstolen-Sminkning-inte-grundleggande.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare