Vilka signaler ger en remittering av LSS Utredningen?

Assistanskoll.se har gjort en mycket bra intervju med Jonas Franksson på STIL som alltid har väldigt intressanta saker att säga. Han tycker bl.a att skicka ut den i även mitt tycke katastrofala LSS utredningen på remiss är ett slöseri med tid. Vi måste bl.a komma ifrån det här med grundläggande behov säger Jonas och han har helt rätt. När detta infördes så var det första spiken i kistan för LSS reformen. Friheten och grundtanken med LSS började redan där att krackelera. Jonas menar att man hade höga förväntningar när LSS Utredningen skulle genomföras. Men när utredningsdirektiven presenterades så grusades alla förhoppningar. Det har vi alla känt som på något sätt är berörda av assistansen.

Att vi måste bort ifrån grundläggande behoven är vi nog alla överens om, Jonas tar upp att den assistansutredning som gjordes 1996 var mycket hafsig och delade upp LSS reformen på ett nästan rasbiologiskt sätt. Ganska starka ord, men att utredningen var katastrofal kan vi nog alla vara överens om. Som jag minns det så tyckte regeringen med dåvarande statsminister Göran Persson att kostnaderna blev för stora. Därför gjordes utredningen som skapade dem grundläggande behoven som har ställt till med så mycket elände.

Ett annat förslag som Jonas tar upp är att omprövningarna enligt den nya utredningen skulle göras vart tredje år istället för vartannat. Där är jag helt överens med Jonas som menar att omprövningarna skulle bort helt. Människor ska inte behöva leva sina liv under ett ständigt hot. Många människor slappnade av när omprövningar blev frysta 2018. Äntligen kunde man planera sitt liv och inte behöva oro sig. Men rädslan för att omprövningarna ska återupptas är stor. Jag rekommenderar er att läsa hela intervjun med Jonas Franksson här nedan:

https://assistanskoll.se/20200917-Franksson-signaler-remittering-LSS.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna Niklas //sekreterare

Nekas åka buss med elrullstol

Skrev ett inlägg om detta tidigare. Men har nu upptäckt att problemet finns i hela Sverige och det är värre än jag trodde. Flera gånger har jag läst om personer med funktionshinder som blivit nekade att åka buss pga att man har elrullstol. Många gånger så handlar det om att personalen på bussarna inte är informerade att man faktiskt får åka buss med elrullstol.


Ett specifikt fall är ju Leif Liljegren som skulle åka buss med sin sambo i Jönköping. Han blir inte påsläppt på den första bussen som han ska ta, och då bestämmer han sig för att ta en annan buss. Där han rullar ombord med medtagen ramp. Men när hans sambo ska gå fram och betala så menar chauffören att hon kan förlora sitt körkort om han får åka med. Helt otroligt vad man kan hitta på, jag tror inte en sekund på att det här stämmer. Anledningen var att Leifs rullstol var för tung och att batterierna var farliga menade chauffören som inte ville uppge sitt namn.

Enligt Jönköpings länstrafik finns det inget förbud mot rullstolar med motorer på bussarna. Det här är alltså något som kvinnan i fråga har hittat på själv. Det var kanske därför som hon inte ville uppge sitt namn. Vad det gäller frågan om det är tillåtet att ha sin elrullstol med motor med på bussen, så verkar det inte vara någon som kan ge ett ordentligt svar i frågan. Då jag själv blivit nekad att åka med pga att min elrullstol var för tung precis som i Leifs fall, så verkar det som att man hänvisar till en regel som inte riktigt finns.

Vill ni läsa mer om Leifs historia så finns den i en länk nedan:

https://www.svd.se/rullstolsburen-nekades-bussresa

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Minuträkningen måste få ett slut

Både Centerpartiet och Liberalerna har nu höjt sina röster för att få slut på minuträkningen inom personlig assistans. Man vill också höja schablonbeloppet med 3 procent. Vilket är behövligt, eftersom bl.a lönenivåer ligger efter för personlig assistenter. Eftersom att schablonbeloppet idag är så lågt.Men något som verkligen är positivt är att man från Centerpartiets sida vill ta bort begreppen grundläggande och personliga behov. Utredningen Stärkt assistans ska ta fram en lösning på hur bedömningen ska se ut i framtiden. I januariavtalet så drev Centerpartiet på för att assistansen ska stärkas. Man menar att vi måste komma tillbaka till grundintentionerna med LSS att det är en rättighetslagstiftning och en frihetsreform. Det håller jag helt med om. Allt för länge har det inte varit just en rättighetslagstiftning.

Man vill från Centerpartiets sida också att personer som idag har sjuk och aktivitetsersättning ska kunna påverka sin inkomst. Detta ska ske genom bättre hjälp till utbildning samt stöd för att kunna komma ut på arbetsmarknaden. Men den som ändå inte kan arbeta pga omfattande funktionsnedsättningar ska ha rätt till något som man kallar samhällslön. Nu kan man ju fråga sig på vilket sätt den skiljer sig från sjukersättningen. Men så här långt låter det positivt.

Vill ni läsa hela intervjun med Sofia Nilsson från Centerpartiet, så finns den i en länk nedan;

https://assistanskoll.se/20200908-Sofia-Centerpartiet-rekna-minuter-slut.html

Behöver ni hjälp att ansökan eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Vägrad att åka med

11 åriga Elinor skulle för första gången åka buss själv. Men det gick inte eftersom att chauffören vägrade henne att åka med. Hon vägrades eftersom hon satt i sin permobil, jag har själv varit med om samma sak. Chauffören menade då att permobilen var för tung och det var orsaken till varför jag inte fick följa med. I Ellinors fall så har föräldrarna anmält händelsen till DO=Diskrimineringsombudsmannen.Ellinor och hennes kompis skulle ta bussen från Fridhemsplan till Stora Essingen när hon blev vägrad att följa med. Chauffören sa till Ellinor att det var ett fordon och den fick dem inte ta med. Strax efteråt kom en annan buss med en mycket mer medgörlig förare som hjälpte Ellinor så att hon kunde åka med. Precis det här är min egen erfarenhet, för det mesta är det inga problem, men har man otur så får man en chaufför som inte vill hjälpa till och vägrar en att åka med.

Lyckligtvis så tar SL avstånd från chaufförens agerande och säger att alla chaufförer ska ha fått information om hur man får på en rullstol. Jag tycker dock att SL måste bli hårdare mot dem chaufförer som inte hjälper rullstolar att komma med på bussen. Man måste kunna ge chauffören en varning eller någonting. För det här är inte acceptabelt.

Vill ni läsa hela artikeln om Ellinor så finner ni den nedan:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ellinor-11-i-permobil-nekades-aka-med-bussen?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20160705%3Aellinor-11-i-permobil-nekades-aka-med-bussen%3Anyh&fbclid=IwAR0gWps6xX9yhs0woN8A0sn946DQr4m9_kZBStPym1seTEpWHIPCv_ZUNAA

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Vi kommer att driva våra krav hela vägen

Assistanskoll.se intervjuar Bengt Eliasson igen. Nu säger Bengt att man kommer att driva frågan hela vägen gällande att schablonbeloppet ska höjas med 3 procent. Samt att minuträkningen bör avskaffas, vilket verkligen är på tiden. Sen vill Liberalerna att man ska avskaffa grundläggande och andra personliga behov och istället se helheten när man gör en bedömning. Man vill införa en ny LSS-insats som heter vardagsstöd.


Man kommer från Liberalernas sida att driva dem här frågorna ända till dess att budget förhandlingarna är avslutade den 21 september. Schablonbeloppet måste höjas rejält och det är de nog många som håller med om. Som det ser ut idag så är det svårt att bedriva assistans med god kvalite.

Att man vill få bort minuträkningen och införa en helhets bedömning tycker jag är väldigt bra. Bengt menar att man vill få bort det som idag är integritetskränkande. Man måste kunna göra en rättssäker bedömning utan att man kränker den som behöver assistans. Vidare menar Bengt att man måste få bort uppdelningen av olika typer av behov. Att se helheten och inte bara grundläggande och andra personliga behov. En otroligt viktig förändring om det skulle bli verklighet.


Den nya insatsen vardagsstöd skulle vara till för dem som inte har så stora behov att man har rätt till personlig assistans. Men vill kunna ha ett eget boende och klara sig själv. Det här vänder sig till personer som idag har hemtjänst, ledsagning eller boendestöd. Den här insatsen ska inte ersätta personlig assistans. Utan vara en insats för dem som är i behov av lättare stöd.

Vill ni läsa hela intervjun med Bengt Eliasson som finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20200824-Eliasson-L-driva-krav-hela-vegen-fram.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Föräldrar startar företag för att stötta hjärnforskning

Ditte och Davids dotter Della föddes med en allvarlig hjärnskada. Då beslutade man att starta det egna företaget Beans and brains för att stötta hjärnforskningen. Dem vill ge någonting tillbaka till alla hjältar som jobbar för andra. Det fantastiska är att för varje kilo kaffe som säljs så går 10 kr till hjärnfonden.


Att starta företaget var inget konstigt eftersom David kommer ifrån en kaffefamilj och har jobbat med kaffe hela sitt liv. Ditte har jobbat som influencer och har skrivit mycket om sin familj och att alla familjer ser olika ut.


Della kom till världen akut då det upptäcktes att hon haft en hjärnblödning när hon låg i magen. Det blev då akut kejsarsnitt vilket gjorde att hon nästan inte klarade sig. Hon vägde 700 gram och föddes tre månader för tidigt. Föräldrarna har sedan dottern föddes fört en kamp för att hon skulle få dubbel assistans. Vilket var mycket viktigt för att Della skulle klara sig.

Vill ni läsa mer om den här familjen, så kan ni göra det i länken nedan;

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kJA4zQ/kaffeentreprenorerna-stottar-hjarnforskning–for-dotterns-skull

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lågt schablonbelopp hotar personlig assistans

Schablonbeloppet måste återställas med 20 kr som vi har förlorat dem senaste 20 åren menar Magnus Andén från brukarkooperativet JAG och Jonas Franksson från STIL. Regeringen har för sjunde året i rad beslutat att schablonbeloppet inte ska följa löneutvecklingen. Jag ser detta som ett av dem sätt som man sakta men säkert monterar ner assistansen. Assistansersättningen ligger per timme betydligt lägre än vad en hemtjänst timme kostar.


Varje assistanstimme ska räcka till mycket. Löner, semesterersättning, obekväm arbetstid, sociala avgifter samt och försäkringar. Samt alla dem yttre kostnader som finns kring en assistansanvändare. Som det ser ut nu är det svårt att hålla en god kvalite och bra assistans. Med tanke på det låga schablonbeloppet som hotar varje verksamhet. För schablonbeloppet har höjts med 1-1,5 procent per år medans löneökningarna ligger någonstans på 2,2 procent. Detta som ni förstår går ju inte ihop.

Det som krävs är en ökning med 20 kr per år samt 20 kr per år som gått förlorade. För att säkerställa att vi löner och andra kostnader går att få ihop.

Vill ni läsa mer om detta? Klicka på länken nedan

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-laga-schablonbeloppet-hotar-personlig-assistans-30942

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
sekreterare

Kommunen har ändrat sig

Jan-Erik som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg lider av en svår hjärnsjukdom. Sjukdomen gör så att ett protein i hjärnan förtunnar blodkärlen vilket leder till mängder med mikroblödningar hjärnan. Jannes hälsa har blivit allt sämre och idag sitter han med förlamad högerarm och förlamat högerben. Han klarar inte av grundläggande behov som tandborstning, toalettbesök och måltider.Enligt Hultsfreds kommun så hade Jan-Erik inte rätt till personlig assistans från början, men efter tidningen Dagens Vimmerby publicerat en artikel om honom. Så ändrar sig nu Hultsfreds kommun. Jan-Erik får assistans med 75 timmar i veckan. Vilket naturligtvis är väldig bra nyheter. Tråkigt att det är först efter att man kontaktat tidningen. Kommunen menar att det beror på nya intyg att han nu får assistans. Men personligen tror jag på att påverkan i media har en stor roll i det hela.

Beskedet betyder en stor lättnad för familjen, sambon Kim säger att nu kan hon hälsa på sina föräldrar och träffa vänner vilket varit omöjligt innan. Eftersom hon nu vet att Janne klarar sig. Beslutet gäller till oktober och då kommer nya intyg att behövas. Men troligtvis kommer han att vara sämre då, och i värsta fall kanske han inte lever. En mycket tragisk och fruktansvärd historia. Man önskar att Hultsfreds kommun hade kunnat se detta från början.

Vill ni läsa hela artikeln så finns den i en länk nedan:

https://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/59546/hultsfred-kommun-andrar-sig-dodssjuke-janne-far-assistans/

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas

Stora förändringar

I Vallentuna kommun har många familjer fått stora förändringar i sina LSS beslut. Enligt Vallentuna kommun är det resultatet av förändrat arbetssätt. Man menar att det inte är kopplat till besparingar. Låter inte troligt tycker jag. Indragningar eller minskningar av LSS beslut brukar ofta vara kopplat till besparingar. Fast man ofta säger någonting helt annat.


Samtidigt som detta sker, så blir det allt svårare att få rätt i domstol. Något som även vi har sett genom åren. Skillnaden är naturligtvis extra stor om man anlitar ett juridiskt ombud eller ej. Min erfarenhet är dock att ombudet behöver vara insatt i LSS för att kunna vara till någon faktisk hjälp.

Det som gör att det har blivit så svårt att få assistans via kommunen idag, är mycket att kommunerna har blivit noga med att följa lagar och rättspraxis. Man tittar väldigt mycket på vad Försäkringskassan gör. Sen följer man efter. För egen del så gjorde min tidigare hemkommun Håbo precis så. Man struntar i att göra en egen utredning, utan man går helt enkelt på det som Försäkringskassan har gjort. Även om det är helt fel.

Vill ni läsa mer om det här, så rekommenderar jag länken här nedan:

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/svart-att-vinna-i-domstol-utan-jurist/reptcj!gTGYfgxhLCXHMIJeRDqfCw/

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas

Nekas assistans mitt i pandemin

Jan-Erik insjuknade för två år sedan i hjärnsjukdomen cerebral amyloid angiopati. Vilket innebär att hjärnan drabbas av små blödningar. Det här påverkar ju naturligtvis Jan-Eriks liv oerhört och kommer tragiskt nog att leda till döden. Det här är en mycket tragisk historia, från att ha levt ett aktivt liv som värdshusägare. Samt ha varit en aktiv fotbollssupporter. Så behöver han nu omfattande hjälp för att klara sin vardag.


Trots att man kan uppvisa läkarintyg så menar Hultsfredskommun att Jan-Erik bara har ett behov av 4 timmar om dagen, vilket inte är tillräckligt för att få personlig assistans. Med personlig assistans så skulle han kunna anställa personer som känner honom väl som hans sambo Kim. Men med hemtjänst som kommunen har erbjudit så får man inte anställa anhöriga. Vilket är helt galet, hemtjänst är ingen bra insats för personer med stora behov.

När avslaget kommer så har Jan-Erik redan blivit sämre. Han kan inte vända sig själv, äta eller gå på toaletten. Det här låter som man skulle kunna ansöka hos Försäkringskassan om Jan-Erik är under 65. Ålder framkommer inte av artikeln. Nu säger kommunen att man ska göra en ny utredning av Jan-Eriks behov om man skickar in en ny ansökan. Då får man hoppas att den går snabbt. Eftersom man är rädd för att smittas av Corona, så har man inte använt den hemtjänst som man blivit erbjuden. Eftersom man träffar så många olika personer när man har hemtjänst.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet, så finns den i en länk nedan:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/lss-avslaget-blev-ett-hart-slag-i-coronatider

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare