Julpyssel i Lycksele

Adventsljusen blev super fina! Vi dekorerade dom med siffror och avknipsade knappnålar.

Små julkulor dekorerades, granar målades och även små renar, som man kan ställa i den flamsäkra mossan på ljusbrickan, fick lite omvårdnad.

Vad gäller julgodis så producerades Rocky roads och  smält mjölkchoklad som blandades med Digestivekex, Ahlgrens bilar, Dumle och mini marshmallows.

Mumsigt blev det!

Ett fungerande liv

 

För några dagar sedan så kunde ni läsa en artikel om lilla Selma som äntligen hade blivit beviljad assistans från kommunen. Selma saknar sväljreflex och kan kvävas väldigt snabbt. Vilket innebär att hon måste ha ständig tillsyn, det är inte svårt att förstå. Men om man jobbar på Älmhults kommun så förstår man ingenting.

 

För Älmhults kommun beviljade bara assistans på natten för familjen. Vilket är långt ifrån tillräckligt med tanke på Selmas funktionshinder. Till saken hör att Selma också har en storasyster på två år som behöver tillgång till sina föräldrar. Men där hade kommunen en lösning storasystern skulle gå på dagis. Vilken förälder vill lämna bort ett barn för att kunna ta hand om ett annat?

 

 

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten vilken dömde till familjens fördel.
Då kan man ju tro att Älmhults kommun ska foga sig i rättens beslut men nej. Älmhults kommun överklagar till Kammarrätten. Kammarätten dömer att Selma har rätt till assistans dygnet runt. Vilket är en oerhörd lättnad för familjen.

 

Äntligen kan man få ett fungerande liv. Den här gången tänker kommunen foga sig i Kammarrättens avgörande. Socialchef Charlotte Nygren-Boniers uttalande efter domen säger allt om Älmhult kommuns inkompetens. Vi ville få en vägledning i ärendet, och därför överklagade vi och det har vi fått nu. Men snälla människa behöver ni vägledning av domstolen för att förstå att en svårt funktionshindrad flicka utan sväljreflex behöver assistans dygnet runt, då är det något allvarligt fel.
Vill ni läsa hela artikeln om lilla Selma så finns den här nedan:

 


https://www.expressen.se/kvallsposten/selmas-foraldrar-vann-kampen-om-hennes-liv/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR14O38OB0BFRvr1keTzseaj1yrQ0JD4xWz23worQXzD_ju_4TimTIeCilo

 

 

Har ni varit med om samma haveri från kommunen eller Försäkringskassan, tveka inte att kontakta oss.

Niklas
//sekreterare

 

Vad händer i framtiden för alla oss som är beroende av personlig assistans? Den är en fråga som jag tror att många tänker på. Inför valet i höstas så fick vi plötsligen många positiva besked från samtliga partier gällande LSS, och hur man ville återställa LSS-lagen så som den var tänkt.

 

Men hur blev det? I skrivande stund har vi fortfarande ingen regering, som kan ta några beslut. För många är dem som har blivit av med sin assistans, och dem har inte tid att vänta längre. Att göra något åt rådande situation, det måste kunna göras omgående.
Det här handlar om människors liv. Men hur tänker de olika partierna kring LSS?

 

Övergångsregeringen Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsar 24,49 miljarder 2019 på assistansersättningen. Lika mycket satsar Moderaterna och Centern i sina skuggbudgetar. Liberalerna satsar 2 miljarder mer i sin skuggbudget, vilket är mest av alla partier. Sen kommer Sverigedemokraterna som satsar 1,92 miljarder mer än övergångsregeringen och sist Kristdemokraterna som satsar 1,65 miljarder mer.

 

 

 

Den stora besvikelsen i de här uppgifterna tycker jag är Centerpartiet som i valet, lovade att satsa mer än nuvarande regeringen. Om jag inte minns fel så stod Annie Lööf och lovade 700 miljoner extra till assistansen. Var är dem undrar jag? Sen kan jag tycka att även Västerpartiet är en stor besvikelse i den här frågan, man lägger ingen egen budget utan röstar på Socialdemokraternas budget. Som vi alla vet sen tidigare inte varit särskilt assistansvänlig. Vänsterpartiet säger sig värna personlig assistans men gör lite för att ändra situationen. Läs gärna artikeln nedan om vad de politiska partierna vill satsa på LSS 2019:
https://assistanskoll.se/20181202-Liberalerna-och.html

 

 

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om personlig assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Dom i Kammarrätten Jönköping målnr 3107-18, bifall gällande interimistiskt beslut för personlig assistans enligt LSS.

 

 

Klagande har haft ett beslut om personlig assistans med 107,03 timmar i veckan. Men Socialnämnden i Nässjö kommun beslut plötsligen att dra ner timmarna till 43 timmar och 10 minuter i veckan. Detta skulle vara förödande för klagande då han skulle bli tvungen att vara beroende av sin familj till stora delar. Det kan till och med gå så långt att han måste flytta ifrån sitt hem. Det är tyvärr verkligheten för väldigt många som får kraftigt neddragna beslut och ibland helt blir av med sina beslut.

 

Klagande har ansökt om 189 timmar i veckan, men vid den ansökan så beslutade Nässjö kommun att dra ner timmarna till 43, 10 i veckan. Hur man tänker i det aktuella fallet kan man ju undra, kostnaderna ska aldrig få styra i en rättighetslagstiftning. Tyvärr ser vi gång på gång att kommuner och även Försäkringskassan låter kostnaderna styra beslut som fattas.

 

Då det här är ett intermistiskt beslut så är det ett beslut i avvaktan på Förvaltningsrättens slutgiltiga avgörande. Med tanke på Kammarrättens slutsats så kan man ju hoppas på att Förvaltningsrätten fattar ett liknande beslut.

 

Har ni liknande erfarenheter? Kontakta oss på Assistansjuristerna.
Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

KRDomMålnr310718

 

Niklas
//sekreterare

Dom i Kammarrätten Göteborg målnr 676-18, bifall gällande assistansersättning nu fråga om dubbelassistans

 

Klagande är svårt funktionshindrad med följande problematik:
Har mycket svårt att röra sig, och måste ha hjälp med alla former av förflyttningar. Förutom detta tillkommer att klagande har en förhöjd risk för luxation, vilket innebär att lederna lätt går ur led. Vilket naturligtvis innebär stor smärta och ytterligare orörlighet. Pga detta behöver klagande hjälp av två assistenter med att vända sig i sängen och att kunna förflytta sig för övrigt.

 

Klagande behöver omfattande hjälp med påklädning, hygien samt att föra mat och dryck till munnen. Personen ifråga lider av Ehler Danlos syndrom, vilket kan medföra tänjbarhet i huden, luxation (lederna är instabila och hoppar lätt ur läge) samt skolios ( ryggraden blir krökt och det kan innebära smärta och även påverka lungkapaciteten.

 

 

 

Efter avslag i Förvaltningsrätten gällande fråga om dubbelassistans, vilket borde vara en självklarhet i det aktuella fallet. Så överklagandes ärendet till Kammarrätten som ändrar Försäkringskassans beslut och Förvaltningsrättens Dom. Vilket ger klagande rätt till ytterligare assistans samt dubbelassistans vid förflyttningar.

Domen i sin helhet finner ni i en länk här nedan

KRDommålnr67618

Behöver ni göra en ansökan om assistans eller överklaga ett beslut? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Dom i Förvaltningsrätten Uppsala målnr 5323-17, bifall gällande personlig assistans enligt LSS

 

Klienten är en multifunktionshindrad pojke som kräver ständig tillsyn och omvårdnad.
Det här är något som social och äldrenämnden i Upplands-Väsby kommun helt bortser ifrån. Man menar att behov inte föreligger, vilket är så fel som det kan bli.  Här är ett barn med mycket stora hjälpbehov, så Upplands-Väsby kommuns kunskap om funktionshinder måste man säga är helt obefintlig.

 

Klienten yrkar genom ombud att hjälpbehovet för en icke funktionshindrat barn i  3 års- åldern är betydligt mycket mindre än i det aktuella fallet. Barnet kan varken sitta eller stå upp och kan därigenom inte klara någon del av den personliga hygienen själv.
Så som blöjbyten flera gånger per dag, tvätta sig både hår och kropp. Samt olika förflyttningar i samband med bad och tvätt. För att barnet ska kunna slappna av i vattnet så krävs handgriplig hjälp av två personer.

 

Vid måltider så måste barnet matas och kan bara äta lite i taget, vilket gör att varje måltid tar extra lång tid. Vid måltiden krävs två personer för att hjälpa barnet att hålla sig upprätt.
Då barnet lider av spasmer och inte kan kontrollera sina rörelser. Spasmerna gör också av och påklädning extra svårt. Utöver detta så kan inte barnet kommunicera utan hjälp från personer som känner barnet väl. Vill ni läsa domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

FRDommålnr5323-17

 

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om personlig assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Brukarrörelsen kräver en ny LSS-Utredning

 

Den LSS utredning som skall presenteras för regeringen har två gånger läckt ut till media. Det sista som läckt ut är att barn upp till 16 år inte ska ha rätt till assistans. Utan skall få en rad andra insatser som enligt LSS utredaren Gunilla Malmborg ska ge barnen och deras föräldrar ett bättre stöd. Många gånger har det bevisats att personlig assistans är det bästa alternativet för att ge ett tryggt och säkert stöd för både barn och vuxna. Alternativet är en kommunal insats som inte skulle ge samma valfrihet. Malmborg tror att detta skulle innebära mindre stress för föräldrarna och ökad trygghet för föräldrarna.

 

 

Vilken planet som Gunilla Malmborg har vistats på dem senaste åren skulle jag vilja veta, många gånger har man sett prov på hur kommunerna misslyckats att ge det stöd som den enskilde behöver. Just för att alla kommuner gör väldigt olika bedömningar.

 

 

En annan av Malmborgs förslag som också bör förpassas till papperskorgen är att det ska finnas en schablon på 15 timmar i veckan för inköp, träning och fritidsaktiviteter. För andra behov så som arbete, studier och egenvård med mera skulle det vara möjligt att ansöka om fler timmar. Hur hon har tänkt här är en gåta, bara grundläggande behov kan för många ta dubbelt så lång tid. Hur man då ska hinna med inköp m.m som hon beskriver förstår jag inte.

 

 

LSS utredningen hör hemma i papperskorgen, det värsta är att 2 och ett halvt år har gått till spillo. Där man hade kunnat återupprätta LSS-lagen. Läs mera om LSS utredarens förslag på:
https://assistanskoll.se/20181101-Brukarrorelsen-krever-ny-LSS-utredning.html

 

Behöver ni hjälp med att överklaga eller ansöka om assistans
Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Tjejernas bästa DIY-tips. Dinosaurieägg.

Då vi inte har någon egen dinosaurie som kan lägga ägg så bestämde vi oss för att göra våra egna dinosaurieägg för hand. De blev alldeles perfekta! Det ser ut som riktigt äggskal och ska hanteras lika varsamt, men det är gjort av vanligt hobbygips som gjutits ovanpå en ballong.

Det kan bli ett och annat misslyckande då du testar den här roliga tekniken, men när man väl får till snitsen så blir resultatet helt fantastiskt! Gör flera ägg så gör det inget om något går i kras.

Material:

gipspulver

lämpliga ballonger, gärna billiga och tunna

behållare (hink eller skål)

Pensel och färg (gärna silver eller guld)

Gör så här:

1. Börja med att blåsa upp ballongerna.

2. Blanda gips för en ballong åt gången. Beroende på ballongstorleken kan du räkna med 2-3 dl gipsvälling per ballong. Obs! Blanda till gipset enligt anvisningarna på förpackningen. Gips kan köpas i hobbyaffären.

3. Ställ ballongen stadigt (exempelvis i en liten hink eller skål) och täck ballongen med gipsblandningen.

6. Ställ undan ballongen och låt gipset stelna i lugn och ro, gärna över natten.

7. Stick hål på ballongen och ta bort den från gipsägget. Vanligtvis har det uppstått sprickor under torkningen, så var försiktig och förstora hålet efter behov.

8. Dekorera äggen

Vi målade insidan med guldfärg och behöll utsidan vit. Vi placerade sedan ljus inuti ägget och fick därmed världens finaste dinosaurieäggslykta, men det går även bra att fylla äggskalet med exempelvis blommor eller kvistar och på så sätt få ett fint bordsarrangemang. Möjligheterna är många, och endast fantasin sätter gränserna!

 

 

Bootcamp i Örträsk, 6-8 augusti

Här kommer en rapport från tre fartfyllda dagars kollo tillsammans med fokus på energi, träning och hälsa. Vi har fått lära oss allt om varför träning är så viktigt för oss alla.

Genom bland annat rolig rörlighetsträning, crazy games och vår sommarolympiad har vi samlat tränings- och hälsopoäng under vår PT Johans vaksamma öga. För de insamlade poängen valde vi att bli bifaddrar, och kommer därigenom att få vår alldeles egna VHonung.

Vi har även hunnit med övningar i mindfulness samt gemensamma pass med avslappning och massage. Tre fantastiska dagar med mycket skratt och härlig gemenskap!

 

Samling denna vackra sensommardag

 

Ett Mariekex skall transporteras från pannan in i munnen utan hjälp av händerna.

 

Hur långt kan man kasta ett pappersflygplan?

 

 Det är roligt att utforska alla sinnen!

 

Det går att hitta bollen med förbundna ögon!

 

Att blåsa en bomullsboll kräver koncentration

 

Rep med tyngd i änden. Jobbigt men roligt!

 

Koncentration! Balansera boll på en racket

 

Precisionsträning. Kasta ringar

 

Vi förflyttar dunkar med vatten

 

…och samlar träningspoäng

 

En pilatesboll förflyttas med hjälp av fötterna

Kanelbullens dag i Lycksele

Det har bakats friskt på olika håll i vårt land under Kanelbullens dag!

De smarriga bakverken uppskattades av samtliga ”bagare” på plats i Equmenias lokaler i Lycksele. 🙂

Tack till Equmenia, för lånet av ert fina kök!