Försäkringskassan varnar för kaos om all assistans blir statlig

Nu har även Försäkringskassan tagit del av LSS utredningen som gick ut på remiss. Även Försäkringskassan är kritisk till att all assistans blir statlig. Man menar att det kommer att skapa kaos då över 5000 personer ska gå från kommunal till statlig assistans. Tyvärr tycker Försäkringskassan att dem som idag har kommunal assistans måste göra en ny ansökan hos Försäkringskassan. Vad jag förstår så är det inte så här Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har tänkt sig det hela.Man menar från Försäkringskassans sida att det skulle behövas väldigt mycket mer personal om alla med kommunal assistans skulle ansöka och utredas på nytt. Vilket jag inte kan förstå, då är vi ju där igen. Många kommer inte få någon hjälp, om man måste utredas på nytt och på så sätt riskera att bli av med all hjälp. Ny rekrytering av personal skulle inte fungera då utbildning krävs för att kunna handlägga ansökningar.

Nils Öberg generaldirektör på Försäkringskassan. Foto Linnea Bengtsson

Försäkringskassan menar att man inte bara kan flytt över beslut för att det då skull bli orättvist. För utan en nyansökan så går det inte ha en likvärdig behandling mellan olika grupper. Jag menar att det är bättre, för då får den enskilde behålla sitt beslut. Sen kan man söka om i fall man behöver fler timmar.


Vill ni läsa mer om Försäkringskassans remissvar så finner ni den nedan:

https://hejaolika.se/artikel/forsakringskassan-varnar-for-kaos-om-all-assistans-blir-statlig/

Behöver ni hjälp att ansökan eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare