Antalet smittade lägre inom personlig assistans

Pga att det är färre personer som är runt varje assistansanvändare jämfört med hemtjänst och LSS boenden. Så kan det vara förklaringen till varför antalet smittade är lägre. Bland personer över 65 år med personlig assistans så är det så få som 0,1 procent som smittats av Corona viruset.


Fram till den 19 oktober så var det endast 271 personer som hade blivit smittade och hade assistans. Av dessa är det 35 personer som har avlidit av Covid-19. En väldigt låg siffra om man jämför med äldreboendena och hemtjänsten. Andelen smittade inom personlig assistans är 1,4 procent att jämföra med 26 procent inom hemtjänsten och 35 procent inom äldreomsorgen. Här ser man verkligen vikten av personlig assistans, vilken trygghet och säkerhet som finns där.

Karin Flyckt från socialstyrelsen tycker att det har varit svårt att nå ut med informationen till privata anordnare och egna arbetsgivare. Socialstyrelsen har försökt att kontakta samtliga assistanssamordnare, men är inte säkra på att man har fått tag på alla. Man har även fått signaler på att privata anordnare har haft problem att få tag på skyddsutrustning. Nu har även Regeringen meddelat att man vill från och med den 1 december 2020, införa en statsbidragsförordning så att även privata anordnare kan få ersättning för merkostnader under pandemin. Om detta blir verklighet återstår att se.

Vill ni läsa hela intervjun med Karin Flyckt från socialstyrelsen så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20201027-Flyckt-Social-smittade-legre-i-assistanshtml.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare