Dom i Förvaltningsrätten Linköping målnr 263-17, bifall gällande personkretsbedömning

 

Försäkringskassan beslutar att inte ändra sitt beslut i november 2017 gällande assistansersättning. Klagande yrkar på att beslutet ska inhiberas så att han har fortsatt rätt till assistansersättning.
Han har så stora fysiska funktionshinder att det är ingen tvekan han uppfyller alla kriterier inom LSS. Klagande åberopar tidigare ADL bedömning samt kompletterande läkarintyg för att styrka sin sak.

Förvaltningsrätten tar upp målet direkt till avgörande, därför finns ingen tid för att beakta för yrkandet av inhibition.

Det är helt ostridigt att klagande har ett varaktigt funktionshinder, då han är helt förlamad i nedre extremiteter. Även den smärta som klagande har i nacke och axlar anses som varaktigt i LSS mening. Pga av denna smärta kan han inte lyfta armarna över horisontalplan. Inte ens den smärtstillande medicin som har skrivits ut hjälper klagandes smärtproblematik. Ingenting i den medicinska bevisningen talar för en förbättring, därför kan det anses som ett varaktigt funktionshinder.
 

 

 

Klagande behöver hjälp med på och avklädning, förflyttningar, ändra läge i sängen, även hjälp med hygien pga smärtor samt övriga behov som att städa, göra inköp och tvätta.
Förvaltningsrätten visar målet åter till Försäkringskassan för att utreda klagandes rätt till assistansersättning.

 

Vill ni läsa Domen i sin helhet, så finns den i en länk här nedan:

 Linköping FR 263-18 Dom 2018-01-19

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut, eller göra en ansökan?

Kontakta oss på Assistansjuristerna

//Niklas
sekreterare