Träning, hälsa och friskvård

I dagens samhälle får vi ett ständigt flöde av hälsa och träning genom media. Både tidningar, TV och sociala medier som Instagram och Facebook uppdaterar flitigt om både träning och hälsa. Ja, aldrig har vi vart så medvetna om det som vi är idag, och aldrig har det vart så omdiskuterat.

Trots samhällets stora intresse av hälsa är användandet av friskvårdsbidrag förvånansvärt lågt. År 2017 var det fler än var tredje svensk med friskvårdsbidrag som valde att inte använda det, enligt en artikel från SVD i augusti 2017. Vad det beror på vet jag inte. Kanske får vi så mycket information genom media att vi blir trötta på ämnet och därmed ger motsatt effekt?

Vad hälsa egentligen är anser jag är individuellt från person till person, och därför irrelevant att diskutera här och nu. Det är också en anledning till att jag vill slå ett slag för nyttjandet av att använda sitt friskvårdsbidrag då valet av hur man kan använda det är väldigt brett.

Det är skatteverket som bestämmer riktlinjerna i vad som räknas som friskvård. Om man inte känner behov eller har möjlighet att pröva på något fysiskt påfrestande finns andra aktiviteter att välja på, till exempel mindfulness som stresshantering eller ljusterapi.
Andra valmöjligheterna som finns är bland annat: akupunktur, boxning, fotmassage, styrketräning och örtbad. Listan kan göras lång.

Från den 15 januari i år har skatteverket gått ut med att sporter som tidigare ansågs för dyra nu också går under friskvårdsbidrag, såsom till exempel ridning och golf.

Jag har också vart en av de där personerna som vart dålig på att använda mitt friskvårdsbidrag, något det ska bli ändring på i år. Att använda sitt friskvårdsbidrag genom att gå på akupunktur, fotmassage eller pröva en ny aktivitet låter inte helt fel i mina öron.

Kanske ska vi försöka få bort fokus på prestation, något som snarare ger ångest än välbehag. Istället borde vi se hälsa som något individuellt och glädjefyllt.

Som anställd på VH assistans får du ett friskvårdsbidrag med ett belopp på 200 kr i månaden. Jag som verksamhetsledare vill uppmuntrar alla våra anställda att nyttja det, glömma prestationen och använd det till det som ger Dig mest glädje.

/Anna