Dom i Kammarrätten Stockholm målnr 3558-17, bifall gällande assistansersättning

 

Klagande yrkar på att han behöver ständig tillsyn då han vistas i skolan, pga av självskadebeteende, som kan utlösas då han blir exalterad, stillasittande samt passiv.
Han saknar också helt förmåga att kunna tillgodose sina grundläggande behov och påkalla hjälp eller ens bedöma när han är i behov av hjälp. Precis som styrkt i läkarintyg av överläkare T Börsbo så kan man inte lämna en person som agerar som ett litet barn utan tillsyn.

 

 

Att mamman sagt i Förvaltningsrätten att sonen kan lämnas ensam i olika rum hemma, för kortare perioder om någon tittar till honom med jämna mellanrum. Så är inte det relevant då personen är i behov av ständig tillsyn och hans mamma jobbar heltid som sjuksköterska och kan omöjligt finnas till hands. När man är 19 år finns inget föräldraansvar, och man ska kunna klara sig på egen hand. Men i detta fallet så är personens kognitiva beteende som ett barns, och är därför i behov av ständig tillsyn.

 

 

 

Kammarrätten anser att det då framkommer av utredningen att klagande fungerar som ett barn i förskoleåldern så har han svårt att förstå risker och konsekvenser av sitt handlande. Han kan också skada sig själv när han blir orolig eller exalterad, vilket gör att han inte kan lämnas ensam särskilt länge. Man meddelar därför bifall till överklagan.

 

Vill ni läsa Domen i sin helhet, så finns den i en länk nedan:

Stockholm KR 3558-17 Dom 2018-02-01

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut, eller att göra en ansökan. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

//Niklas
sekreterare