Dom i Förvaltningsrätten Växjö målnr 290-17, bifall gällande personlig assistans enligt LSS

 

 

 

Ljungby kommun avslår ansökan om personlig assistans enligt LSS med motiveringen att klagandes behov av dem mest grundläggande karaktären inte är tillräckligt stor. Klagande är i behov av guidning och stöttning i alla vardagliga aktiviteter. Samt att han har svårt att förstå abstrakta och komplicerade situationer.

 

 

 

Klagande yrkar på muntlig förhandling med motivering att han har en svår och ovanlig form av autism parallellt med en utvecklingsstörning. Han menar vidare att de grundläggande behoven uppgår till 31 timmar per vecka. Varav 12,8 timmar är hygien, 1,2 timmar på och avklädning, 7 timmar kommunikation, och 9 timmar måltider. Vidare kan inte klagande lämnas ensam då han kan skada sig själv eller ha sönder saker i sin omgivning. Han saknar också förståelse för vad som kan vara farligt.
 

 

 

 

För att han ska ha en trygg och lugn miljö för sitt funktionshinder, så fungerar inte gruppboende eftersom det kommer göra honom oroligare och risken för utåtagerande beteende ökar. Han behöver med hjälp än vad som kan erbjudas i en gruppbostad, klagande har haft personlig assistans sedan 2003.

 

 

 

Socialnämnden anser att han inte har ett grundläggande behov vid måltider, och att hjälpen vid måltider mer är av övervakande karaktär. Vad det gäller av och påklädning så är det inte fysiskt nära och kan inte räknas som ett grundläggande behov enligt kommunen. För att sammanfatta räknar dom bara med att de grundläggande behoven tar 4 timmar och 30 minuter i veckan, och innefattar bara två grundläggande behov.

 

 

Som tur är har rätten en annan uppfattning. Förvaltningsrätten meddelar bifall till överklagan. Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk nedan:

 

 Växjö FR 290-17 Dom 2017-10-23

 

 

Behöver ni hjälp med en överklagan? Eller att ansökan om personlig assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *