Dom i Förvaltningsrätten Stockholm målnr 12625-15, bifall gällande dubbelbemanning

Klagande har sedan 2008 varit beviljad 9 timmar dubbelassistans per dag och sovande jour samt 2 timmar aktiv hjälp under natten. Det här beslutet skulle omprövas i maj 2015. Då beslutar omsorgsnämnden i Södertälje kommun att dra in dubbelbemanningen och jouren på natten. Man menar vidare att behovet inte längre är styrkt, vilket låter mycket konstigt. Personer med svåra funktionshinder, tillfrisknar inte plötsligt hur bra det än skulle vara.

 

Klagande yrkar på att tidigare beslut om dubbel bemanning fortsatt ska gälla och anför följande: En myndighet kan inte ändra eller återkalla ett gynnande beslut när inte ändrade förhållande föreligger. Av utredning framkommer inte att förhållandena har ändrats.

 

 

Omsorgsnämnden i Södertälje kommun menar att överklagandet ska avslås.

 

Förvaltningsrättensrättens bedömning av intyg och samtliga medicinska bedömningar av klagande. Är att ingen förändring av behovet föreligger. Tvärtemot vad nämnden anser så har klagande ett svårt fysiskt funktionshinder efter en hjärnblödning. Detta ansåg nämnden inte vara långvarigt, vilket i själva verket är omöjligt att veta. Med detta i beaktande meddelar Förvaltningsrätten bifall till överklagandet och menar att det tidigare beslutet om dubbelbemanning och jour på natten fortsatt ska gälla.

 

Vill ni läsa domen i sin helhet? Klicka på länken här nedan.

Stockholm FR 12625-15 Dom 2015-10-09

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare