Högsta förvaltningsdomstolen meddelar viktigt prövningstillstånd i Mål nr 1057-17

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade 2017-06-22 prövningstillstånd i kammarrättens Mål nr 5218-16. Målet gäller frågan huruvida ett hjälpbehov avseende toalettbesök, hårtvättning, tandborstning och nagelvård med omfattningen tre timmar per vecka är av sådan karaktär och omfattning att det enligt 9 a § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade ger rätt till personlig assistans. Inför avgörandet har Högsta förvaltningsdomstolen bett Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting att avge yttrande i frågan.

Med utgångspunkt i tidigare uttalanden från Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2009 ref. 57), kom förvaltningsrätten i Stockholm fram till att sökandens hjälpbehov med dess omfattning av tre timmar inte var tillräckligt omfattande för att berättiga honom till personlig assistans. Kammarrätten kom emellertid fram till att inte bara tidsomfattningen är av betydelse för frågan om rätt till personlig assistans. Eftersom de hjälpbehov som sökanden hade var mycket privata och integritetskänsliga till sin natur samt av återkommande karaktär, ansåg kammarrätten vid en samlad bedömning att sökanden redan vid hjälpbehov med en tidsåtgång om endast tre timmar per vecka var berättigad till personlig assistans.

Målet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som nu alltså har meddelat prövningstillstånd för ett viktigt avgörande i frågan.

 

Se domen i sin helhet nedan.

 20170622HFDDomMålnr105717

 

// Assistansjurist