Dom i Förvaltningsrätten Stockholm målnr 8517-16, bifall gällande fler assistans timmar

Klagande fick 2011 ett beslut på 163 timmar i veckan, vid omprövning 2016 att minska beslutet till 91 timmar och 46 minuter per vecka. Men motiveringen att han inte längre var i behov av dubbelassistans. Försäkringskassan menar vidare att eftersom inget tillsynsbehov föreligger så har han inte heller behov av assistans under hela dagen.

 

Klagande menar att Försäkringskassan inte har gjort någon bedömning av tidsåtgången utifrån hans funktionshinder. För sin sak åberopar han flera intyg, som visar på omfattningen av hans funktionshinder.

 

Rätten menar att han inte har rätt till assistans för tillsyn, men kan ha rätt till andra insatser än tillsyn. Klagande yrkar också på hjälp för kommunikation, struktur och planering. Detta anser Försäkringskassan redan är tillgodosett genom redan beviljad tid. Det här räknas dock inte som ett grundläggande behov enligt Förvaltningsrätten.

 

Däremot så får klagande hjälp vid minnesstöd i samband vid kommunikation samt påminnelser liksom motivations och aktiveringsinsatser. Klagande yrkar även på mer hjälp och stöd för att kunna vara delaktig i familjelivet, vilket han får gehör för med 4 timmar och 15 minuter per vecka. Om detta är tillräckligt känns ytterst tveksamt.

 

Slutligen kan sägas att Förvaltningsrätten ger bifall till att klagande får sammanlagt 15 timmar och 34 minuter mer i veckan. Vilket är verkar alldeles för lite med tanke, på att personen i fråga har familj som han ska kunna hjälpa och vara delaktig i.

 

Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

Stockholm FR 8517-16 Dom 2016-07-05

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Eller kanske ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas

//sekreterare