Lågt schablonbelopp hotar personlig assistans

Schablonbeloppet måste återställas med 20 kr som vi har förlorat dem senaste 20 åren menar Magnus Andén från brukarkooperativet JAG och Jonas Franksson från STIL. Regeringen har för sjunde året i rad beslutat att schablonbeloppet inte ska följa löneutvecklingen. Jag ser detta som ett av dem sätt som man sakta men säkert monterar ner assistansen. Assistansersättningen ligger per timme betydligt lägre än vad en hemtjänst timme kostar.


Varje assistanstimme ska räcka till mycket. Löner, semesterersättning, obekväm arbetstid, sociala avgifter samt och försäkringar. Samt alla dem yttre kostnader som finns kring en assistansanvändare. Som det ser ut nu är det svårt att hålla en god kvalite och bra assistans. Med tanke på det låga schablonbeloppet som hotar varje verksamhet. För schablonbeloppet har höjts med 1-1,5 procent per år medans löneökningarna ligger någonstans på 2,2 procent. Detta som ni förstår går ju inte ihop.

Det som krävs är en ökning med 20 kr per år samt 20 kr per år som gått förlorade. För att säkerställa att vi löner och andra kostnader går att få ihop.

Vill ni läsa mer om detta? Klicka på länken nedan

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-laga-schablonbeloppet-hotar-personlig-assistans-30942

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
sekreterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *