Nekas assistans mitt i pandemin

Jan-Erik insjuknade för två år sedan i hjärnsjukdomen cerebral amyloid angiopati. Vilket innebär att hjärnan drabbas av små blödningar. Det här påverkar ju naturligtvis Jan-Eriks liv oerhört och kommer tragiskt nog att leda till döden. Det här är en mycket tragisk historia, från att ha levt ett aktivt liv som värdshusägare. Samt ha varit en aktiv fotbollssupporter. Så behöver han nu omfattande hjälp för att klara sin vardag.


Trots att man kan uppvisa läkarintyg så menar Hultsfredskommun att Jan-Erik bara har ett behov av 4 timmar om dagen, vilket inte är tillräckligt för att få personlig assistans. Med personlig assistans så skulle han kunna anställa personer som känner honom väl som hans sambo Kim. Men med hemtjänst som kommunen har erbjudit så får man inte anställa anhöriga. Vilket är helt galet, hemtjänst är ingen bra insats för personer med stora behov.

När avslaget kommer så har Jan-Erik redan blivit sämre. Han kan inte vända sig själv, äta eller gå på toaletten. Det här låter som man skulle kunna ansöka hos Försäkringskassan om Jan-Erik är under 65. Ålder framkommer inte av artikeln. Nu säger kommunen att man ska göra en ny utredning av Jan-Eriks behov om man skickar in en ny ansökan. Då får man hoppas att den går snabbt. Eftersom man är rädd för att smittas av Corona, så har man inte använt den hemtjänst som man blivit erbjuden. Eftersom man träffar så många olika personer när man har hemtjänst.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet, så finns den i en länk nedan:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/lss-avslaget-blev-ett-hart-slag-i-coronatider

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *