Slöseri med människors tid och engagemang

Assistanskoll.se intervjuar Mikael Klein från Funktionsrätt Sverige om hans syn på att LSS utredningen har gått ut på remiss. Han tycker att det är slöseri med både tid och engagemang, eftersom det inte kommer att leda till några politiska förslag. Jag ser det här mest som ett sätt för regeringens sätt att förhala förbättringar av LSS, som man har stått och lovat.


 Mikael menar att utredningen är rakt igenom värdelös eftersom den fokuserade allt för mycket på besparingar. Som sedan regeringen fick backa ifrån. Som det är nu så ber regeringen remissinstanserna att bortse från dem största besparingsförslagen. Att ta bort assistans för barn och ungdomar, för det femte grundläggande behovet. Samt en schablon för 15 timmar för andra personliga behov, har regeringen redan lovat att inte gå vidare med. Han menar att det i utredning finns intressanta axplock men att den är för dåligt utrett. Mycket skulle jag tro eftersom den just var fokuserad på besparingar.

Man borde fokusera på att som man gjort tidigare att göra små förbättringar på områden där det behövs som mest. Som med andning och sondmatning för att ta ett exempel. Det var två krisområden som måste åtgärdas omgående. Kan hålla med om att det är bättre att ta små steg och om än skyndsamt förbättra LSS bit för bit.


Förslaget om omprövningar vart tredje år tycker Mikael inte om. Jag håller verkligen med, uppnådda rättigheter ska inte kunna försämras. Precis som juristen Christian Källström från God Juridik skrev i en artikel.

Vill ni läsa hela intervjun med Mikael Klein, så finner ni den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20200803-Klein-Funktionsrett-Sloseri-med-tid.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *