Donia har förlorat all sin assistans

17-åriga Donia i Angered har förlorat all sin assistans. Hon har utvecklingsstörning, autism, epilepsi och adhd. Trots alla dessa diagnoser så har hon inte rätt till assistans enligt kommunen. Familjen för nu en kamp mot kommunen för att få hjälp. Enligt familjen behöver hon mycket hjälp för att klara sina grundläggande behov.2017 fick hon efter beslut i Kammarrätten på personlig assistans med 84 timmar i veckan. Men efter att Angereds kommun gjort en ny utredning så stod hon återigen utan assistans. Socialtjänsten menar att Donia klarar sina grundläggande behov själv, vilken man inte kan förstå efter att bara tagit del av hennes alla diagnoser. Angereds kommun är ju helt ute och cyklar i det här fallet. I det föregående beslutet så hade hon ett grundläggande behov på 20 timmar, för att sedan bara ha 4 timmar. Ingen kan tillfriskna så mycket när man har omfattande funktionshinder. Men tydligen tror kommunen att människor plötsligen blir friska som ett mirakel.

När frågan ställs till kommunen om det verkligen är möjligt att bli så mycket bättre på ett år, så kan man ju i vanlig ordning inte kommentera det enskilda fallet. Jag gissar för att man inte har något bra svar. Att läkarintyg finns från läkare som haft kännedom om Donia sedan hon var barn hjälper inte. Men det här är ju tyvärr vanligt att man struntar i intyg från behandlande läkare. Familjen har överklagat beslut från både Förvaltningsrätt och Kammarrätt, men fått avslag. Så nu har man lämnat in en ny ansökan till kommunen om assistans. Under tiden måste familjen själva ta hand om Donia.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/17-ariga-donia-forlorade-sin-assistans

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *