Dom i Kammarrätten Göteborg målnr 676-18, bifall gällande assistansersättning nu fråga om dubbelassistans

 

Klagande är svårt funktionshindrad med följande problematik:
Har mycket svårt att röra sig, och måste ha hjälp med alla former av förflyttningar. Förutom detta tillkommer att klagande har en förhöjd risk för luxation, vilket innebär att lederna lätt går ur led. Vilket naturligtvis innebär stor smärta och ytterligare orörlighet. Pga detta behöver klagande hjälp av två assistenter med att vända sig i sängen och att kunna förflytta sig för övrigt.

 

Klagande behöver omfattande hjälp med påklädning, hygien samt att föra mat och dryck till munnen. Personen ifråga lider av Ehler Danlos syndrom, vilket kan medföra tänjbarhet i huden, luxation (lederna är instabila och hoppar lätt ur läge) samt skolios ( ryggraden blir krökt och det kan innebära smärta och även påverka lungkapaciteten.

 

 

 

Efter avslag i Förvaltningsrätten gällande fråga om dubbelassistans, vilket borde vara en självklarhet i det aktuella fallet. Så överklagandes ärendet till Kammarrätten som ändrar Försäkringskassans beslut och Förvaltningsrättens Dom. Vilket ger klagande rätt till ytterligare assistans samt dubbelassistans vid förflyttningar.

Domen i sin helhet finner ni i en länk här nedan

KRDommålnr67618

Behöver ni göra en ansökan om assistans eller överklaga ett beslut? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare