Dom i Förvaltningsrätten Uppsala målnr 5323-17, bifall gällande personlig assistans enligt LSS

 

Klienten är en multifunktionshindrad pojke som kräver ständig tillsyn och omvårdnad.
Det här är något som social och äldrenämnden i Upplands-Väsby kommun helt bortser ifrån. Man menar att behov inte föreligger, vilket är så fel som det kan bli.  Här är ett barn med mycket stora hjälpbehov, så Upplands-Väsby kommuns kunskap om funktionshinder måste man säga är helt obefintlig.

 

Klienten yrkar genom ombud att hjälpbehovet för en icke funktionshindrat barn i  3 års- åldern är betydligt mycket mindre än i det aktuella fallet. Barnet kan varken sitta eller stå upp och kan därigenom inte klara någon del av den personliga hygienen själv.
Så som blöjbyten flera gånger per dag, tvätta sig både hår och kropp. Samt olika förflyttningar i samband med bad och tvätt. För att barnet ska kunna slappna av i vattnet så krävs handgriplig hjälp av två personer.

 

Vid måltider så måste barnet matas och kan bara äta lite i taget, vilket gör att varje måltid tar extra lång tid. Vid måltiden krävs två personer för att hjälpa barnet att hålla sig upprätt.
Då barnet lider av spasmer och inte kan kontrollera sina rörelser. Spasmerna gör också av och påklädning extra svårt. Utöver detta så kan inte barnet kommunicera utan hjälp från personer som känner barnet väl. Vill ni läsa domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

FRDommålnr5323-17

 

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om personlig assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare