Brukarrörelsen kräver en ny LSS-Utredning

 

Den LSS utredning som skall presenteras för regeringen har två gånger läckt ut till media. Det sista som läckt ut är att barn upp till 16 år inte ska ha rätt till assistans. Utan skall få en rad andra insatser som enligt LSS utredaren Gunilla Malmborg ska ge barnen och deras föräldrar ett bättre stöd. Många gånger har det bevisats att personlig assistans är det bästa alternativet för att ge ett tryggt och säkert stöd för både barn och vuxna. Alternativet är en kommunal insats som inte skulle ge samma valfrihet. Malmborg tror att detta skulle innebära mindre stress för föräldrarna och ökad trygghet för föräldrarna.

 

 

Vilken planet som Gunilla Malmborg har vistats på dem senaste åren skulle jag vilja veta, många gånger har man sett prov på hur kommunerna misslyckats att ge det stöd som den enskilde behöver. Just för att alla kommuner gör väldigt olika bedömningar.

 

 

En annan av Malmborgs förslag som också bör förpassas till papperskorgen är att det ska finnas en schablon på 15 timmar i veckan för inköp, träning och fritidsaktiviteter. För andra behov så som arbete, studier och egenvård med mera skulle det vara möjligt att ansöka om fler timmar. Hur hon har tänkt här är en gåta, bara grundläggande behov kan för många ta dubbelt så lång tid. Hur man då ska hinna med inköp m.m som hon beskriver förstår jag inte.

 

 

LSS utredningen hör hemma i papperskorgen, det värsta är att 2 och ett halvt år har gått till spillo. Där man hade kunnat återupprätta LSS-lagen. Läs mera om LSS utredarens förslag på:
https://assistanskoll.se/20181101-Brukarrorelsen-krever-ny-LSS-utredning.html

 

Behöver ni hjälp med att överklaga eller ansöka om assistans
Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare