Dom i Förvaltningsrätten Falun målnr 2502-17, bifall gällande personkretstillhörighet enligt LSS

 

2017 avslog omsorgsnämnden i Borlänge kommun klagandes ansökan om fortsatt personlig assistans, med motiveringen att han inte längre tillhörde personkretsen. Tidigare har klagande varit beviljad personlig assistans med över 40 timmar i veckan.

 

Klagande yrkar på att han fortfarande tillhör personkretsen då han har en CP-skada, som innebär stelhet och stora motoriska svårigheter i händerna samt dålig balans. Hans funktionshinder är livslångt och han har haft personliga assistenter sen han flyttade till egen lägenhet. Dem motoriska svårigheterna är så stora att han inte kan greppa en penna utan måste skriva med fingret.

 

 

Det är helt ostridigt att klagande tillhör personkrets 3 som infattar personer med stora och varaktiga funktionshinder som inte kan bero på normalt åldrande. Med det menas att man har stora svårigheter i den dagliga livsföringen, som infattar hygien, måltider, påklädning och kommunikation bl.a. Allt det här stämmer bra in på klagandes svårigheter. Han har svårt att tillgodose sig information det vill säga kommunikation. Nedsatt motorik och muskelkraft är andra svårigheter som klagande har. Han har stora svårigheter med samtliga grundläggande behov, vilket framgår av domen som ni kan läsa här nedan:

 

Falun FR 2502-17 Dom 2018-03-07

 

Behöver ni hjälp att överklaga? Kontakta oss på Assistansjuristerna

 

//Niklas
sekreterare