Dom i Högsta Förvaltningsdomstol målnr 682-17, bifall gällande assistansersättning

 

Fredagen den 13:e som brukar anses som ett oturs datum, kom en mycket viktig dom. Kanske ett oturs datum för Försäkringskassan som var klagande i målet. Nämligen denna dom att sondmatning nu räknas som ett grundläggande behov. Vilket gör att många familjer med svårt sjuka barn bl.a kan få hjälp som dem tidigare blivit nekade.

 

Klagande är i behov av sondmatning fem gånger om dagen, vilket utförs av andra än sjukvårdspersonal. Det är så kallad egenvård enligt Försäkringskassan.

 

Försäkringskassan ansåg att bara delar av sondmatningen skulle räknas som grundläggande, dem delar som var integritetsnära. Man beräknade att endast 6 timmar per vecka skulle sondmatningen ta. Förvaltningsrätten ansåg att all tid med sondmatningen skulle räknas in som ett grundläggande behov, och biföll klagandes rätt till assistansersättning. Försäkringskassan överklagade detta till Kammarrätten och menade att sondmatning var egenvård.

 

Kammarrätten  gjorde samma bedömning som Förvaltningsrätten och menade att det minst tar 20 minuter extra per måltid med sondmatning. Vilket gör att klagandes grundläggande behov blir mer än 20 timmar per vecka och ger rätt till assistansersättning. Även Socialstyrelsen yttrar sig i frågan och menar att sondmatning och alla sätt att få i sig näring ska räknas som grundläggande behov.
 

Vidare överklagar Försäkringskassan till Högsta Förvaltningsdomstolen, och fortsätter hävda att sondmatning är att betrakta som egenvård. Högsta Förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd utan menar att Kammarrättens dom står fast.

Vill ni läsa domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

682-17

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut, eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

//Niklas
sekreterare