Dom i Förvaltningsrätten Malmö målnr 7139-17, bifall gällande tillfällig utökning av personlig assistans

 

 

Klagande har ett beslut från Försäkringskassan på 15 timmar och 34 minuter per ledig dag och 10 timmar och 24 minuter per skoldag. Då klagande varit hemma sjuk ifrån skolan under en vecka, så gör man en ansökan om tillfällig utökning hos omsorgsnämnden i Hässleholms kommun. Nämnden avslår ansökan med motiveringen att den inkommit försent, det vill säga en tidsperiod efter det som ansökan avser.

 

Men det som man har missat från kommunens sida är att klagande kan visa på att assistans utförts den aktuella tiden vilket också kan styrkas i det här fallet.

 

Förvaltningsrätten menar att det är inte är deras sak att ta ställning till om förutsättningar för rätt ersättning är uppfyllda. Därför visar man ärendet åter till omsorgsnämnden i Hässleholms kommun. Som får avgöra ersättnings omfattning i det här fallet.

 

 

LSS lagen innehåller inga regler när och var en ansökan ska göras. Det finns t.ex inget förbud i lagen om att ansökan kan göras retroaktivt. Då man som i det aktuella fallet blir sjuk, vilket inte kan förutses så måste en ansökan kunna göras i efterhand.

 

Vill ni läsa Domen i sin helhet, så finns den i en länk här nedan:

Malmö_FR_7139-17_Dom_2018-02-15

 

Behöver ni hjälp att göra en överklagan, eller ansöka om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

//Niklas
sekreterare