Dom i Förvaltningsrätten Stockholm målnr 8520-17, bifall gällande personlig assistans enligt LSS

 

Socialnämnden i Haninge kommun beslutar i februari 2017 att avslå klagandes begäran om insatser enligt LSS, med motiveringen att dem redan tillgodoses genom Försäkringskassan.
Klagande överklagar beslutet och tycker att socialnämnden i Haninge kommun brustit i sin utredningsskyldighet och skyldighet att motivera sitt beslut. Hon yrkar på att få kostnader för personlig assistans för personlig assistans upp till 152 timmar i veckan.

 

Något mycket ovanligt sker i denna Dom, socialnämnden i Haninge går på klagandes linje och återtar ärendet för fortsatt handläggning. Det här är mycket ovanligt att man ser.

 

 

I den här domen så får man ingen bakgrunds fakta gällande klagandes funktionshinder eller sjukdomshistoria. Det som dock går att fastslå är att den måste vara av mycket allvarligt slag, då kommunen genast går på klagandes linje och tar tillbaka ärendet. När det gäller kostnader så är kommunerna väldigt sällan samarbetsvilliga. Att man inte vill hjälpa den enskilde trots avsaknad av insatser kunde vi se i Kalla Fakta på tv4 i måndags. Man struntar totalt i den skyldighet man har att fungera som ett skyddsnät för den enskilde när den statliga assistansen dras in.

 

Vill ni läsa domen sin helhet så finns den i en länk nedan:

 

Stockholm FR 8520-17 Dom 2018-01-15

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut, eller skriva en ansökan om personlig assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *