Dom i Förvaltningsrätten Falun målnr 1363-17, bifall gällande fler assistanstimmar

I februari 2017 beslutade Försäkringskassan av avslå klagandes ansökan om fler assistanstimmar. Man drog samtidigt in hela assistansbeslutet, vilket inte ändrades vid den omprövning som begärdes.

 

Klagande yrkar på att han ska beviljas assistansersättning i den omfattning som han sökt eller som rätten finner rimligt. Till stöd för sin talan har han medicinska intyg, tillbudsrapporter samt intyg från skola och avlastningsboende.
 

Hjälpbehovet innefattar toalettbesök, hjälp vid måltider, kommunikation samt tillsyn då risk förekommer att han ska skada sig själv. Gällande toalettbesök så anser Försäkringskassan att hjälpen där bara är av tillfällig natur. Även om man har påvisat att behoven är varaktiga och hållit på i ett år.

 

 

 

 

Vad det gäller kommunikation så anser Försäkringskassan att han bara ska beviljas 30 min om dagen, vilket är alldeles för lågt. Då i den tiden ska inräknas hur han kommunicerar med andra och hur han tar emot kommunikation från andra.
Tidigare har han bedömts haft behov av hjälp av någon med ingående kunskap om honom, för att han ska inta måltider, klä på sig och duscha m.m.
Att ha ingående kunskap om honom är livsviktigt för att kunna förhindra utbrott som kan skada både honom själv och andra.

 

 

Försäkringskassan menar att det inte är tillräckligt styrkt att han är i behov av personer med ingående kunskap eftersom han har flera assistenter med olika kunskaper om honom. Vidare menar man att det inte är tillräckligt dokumenterat att han skulle vara i behov av personer med ingående kunskap. Som tur är tyckte Förvaltningsrätten annorlunda, man kommer fram till att hans grundläggande behov är 20 timmar och 10 minuter vilket ger honom rätt till assistansersättning.

 

Vill ni läsa Domen i sin helhet, så finns den i en länk här nedan:

 

 Falun FR 1363-17 Dom 2018-01-04

 

 

Behöver ni hjälp med en överklagan? Eller göra en ansökan om personlig assistans, kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare