Kostnadsproblemet med assistans är konstruerat

 

Regeringens hållning att kostnaderna ökar inom personlig assistans är konstruerat för att kunna motivera besparingar. Varken överutnyttjande eller fusk är legitima orsaker till besparingar säger
Niklas Altermark fil dr vid Lunds Universitet. Man har på detta sätt pekat ut personer i behov av personlig assistans  som över-användare och privata bolag som vinst-maximerare. Allt för att kunna rättfärdiga besparingar.

 

Besparingspolitik på personlig assistans och personer med funktionshinder är inte bara ett svenskt fenomen utan vi ser liknande förhållningssätt i hela västeuropa.
Det här tror jag är en av orsakerna till att regeringen känner att man kan föra den här typen av politik utan att andra länder ska döma Sverige. Sverige har trots allt setts som ett föregångsland i dem här frågorna. Nu är vi snarare ett skräckexempel på hur illa personer med funktionshinder behandlas.
 

 

Kostnadsfrågan har aktivt drivits av Åsa Regnér i varje tv-program och i varje riksdags debatt. Vilket naturligtvis har gjort att media har hakat på och ger fel bild av personlig assistans.
I allt detta ska man veta att personlig assistans inte är ifrågasatt av medborgarna eller den allmänna opinionen.

 

 

Niklas Altermark hoppas med sin analys av assistansfrågan att han ska ge en korrekt bild till allmänheten.

 

Vill ni läsa hela intervjun med Niklas Altermark så finns den i sin helhet på:

 

https://hejaolika.se/artikel/forskare-kostnadsproblemet-ar-pahittat-att-motivera-allmanna-besparingar

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Kontakta oss på Assistansjuristerna
Niklas
//sekreterare

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *