Assistansersättning blir LSS-bostäder

 

När allt fler förlorar sin assistansersättning så ökar antalet LSS-bostäder. Från 2007 till 2016 kunde man se en ökning med hela 25 procent. 2007 var det ca 21.000 medan 2016 hela 27.000 en ganska kraftig ökning.

 

 

Av dem som fick sin assistansersättning indragen mellan 2007 och 2008 så hade 37 procent särskild bostad enligt LSS. 11 procent hade fått sin assistansersättning tillbaka, 12 procent hade fått kommunal beviljad assistans. 15 procent hade hemtjänst och 12 procent andra insatser inom socialtjänstlagen(SOL).

 

 

 

 

Vad är då en LSS bostad? En LSS bostad är mindre lägenheter med gemensamma utrymmen. Med samma personal för alla som bor där. För personer som tidigare har haft assistansersättning så är detta katastrof. Många av dessa personer har funktionshinder, där man måste ha ingående kunskap om personen, för att kunna hjälpa personen på bästa sätt.

 

Sen finns det också något som heter särskild anpassad bostad, som kan bemannas med hemtjänst, personlig assistans eller ledsagning. Där ska den enskilde kunna klara sig så mycket som möjligt själv, med någon av dessa insatser.

 

Vill ni läsa mer om detta intressanta ämne, så rekommenderar jag följande artikel:

https://assistanskoll.se/20171123-Assistansersettning-ersetts-LSS-bosteder.html

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut, kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *