Debatt i riksdagen

 

 

I den riksdagsdebatt som nyligen ägde rum gällande LSS och den rådande assistanskrisen. Så kunde man tydligt märka en blockbildning. Socialdemokraterna och Miljöpartiet hävdade bestämt att inga neddragningar hade skett. Åsa Regnér refererade som vanligt till dem Domar som kommit i Högsta Förvaltningsdomstolen dem senaste åren. Som vanligt har regeringen ingen skuld.

 

 

Debatten kom mest att handla om vilket ansvar sittande regering har i den aktuella krisen. Jag skulle säga mycket stort ansvar. Tal om fusk och besparingar var redan på tal under den tidigare alliansregeringen. Men man gick inte ut och sa att nu skulle det sparas på assistansersättningen för att bekosta andra insatser i samhället. Som Magdalena Andersson gjorde 2015. Efter det blev situationen allt mer katastrofal för personer i behov av LSS.

 

 

 

Centerpartiets Anders W Johanson säger mycket riktigt i debatten att det är bara att läsa Försäkringskassans prognoser för att inse att handlar om mycket stora neddragningar. Försäkringskassan har budgeterat för 3 miljardet mindre. Det kan inte var någon slump, utan har ju naturligtvis sina orsaker.

 

 

Gällande den utredning som skall komma i oktober 2018 så säger Jan Björklund; att hade utredningens syfte varit att komma med förbättringar så skulle den helt klart ha presenterats innan valet. Det tror jag att många kan hålla med om. Han var också orolig för att valfriheten kommer att försvinna efter den kommande utredningen. Om kommunerna tar över som ensam huvudman så, finns stor risk för att man inte längre kan välja sina assistenter. Utan blir tilldelad personer som redan är anställda av kommunen. Detta skulle vara en mardröm, att inte själv få välja vilka personer som man ska ha i sitt hem.

 

 

Läs gärna artikeln i sin helhet på: https://assistanskoll.se/20171126-Riksdagsdebatt-blockbildning-assistans.html

 

Har ni frågor om LSS och personlig assistans, eller behöver ni överklaga ett beslut? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

 

Niklas //sekreterare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *