Dom i Förvaltningsrätten Härnösand målnr 1698-16, bifall gällande tillsyn under dagtid

 

Klagande har varit beviljad personlig assistans med 28 timmar och 55 minuter per skolvecka och 37 timmar och 40 minuter per lovvecka. Efter ansökan om utökning blev han beviljad 34 timmar och 10 minuter per skolvecka och 46 timmar och 55 minuter per lovvecka. Det här beslutet överklagas då han anser sig ha ett behov på 125,5 timmar per vecka.

 

 

Det som klagande anför som skäl för överklagandet är ett omfattande grundläggande behov. Pga av sin utvecklingstörning har han behov av hjälp med av och på klädning, hygien, samt måltider.

 

 

Klagande har även kommunikations svårigheter och beteende svårigheter. Som ex behöver han någon som sitter med och hjälper till att ta mat och finfördela den. Behovet av handgriplig hjälp vid alla hygien moment så som dusch, toalett och annat är väldigt stort och omfattande. Mer detaljerat gällande hjälpbehovet finns att läsa i Domen här nedan.

 

 

Det som inte nämnden har beaktat är hans stora tillsynsbehov. Pga sitt funktionshinder föreligger ett stor risk för självskada. Samt att han kan skada andra. Så som stoppa in saker i eluttag, kasta saker, sätta på plattor på spisen m.m. Det här blir extra tydligt när han inte förstår eller kan göra sig förstådd. Därför föreligger ett stort tillsyns behov för att undvika farliga situationer.

Vill ni läsa mer så finns Domen i sin helhet i en länk nedan:

Härnösand FR 1698-16 Dom 2017-10-02

 

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansökan om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna. Niklas //sekreterare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *