Dom i Förvaltningsrätten Växjö målnr 471-17, bifall gällande rätt till assistansersättning

 

Klagande yrkar på att få fortsatt assistansersättning, då behoven inte minskat utan snarare ökat. Bara hennes behov av hjälp vid hygien är dubbelt så stort som det Försäkringskassan angivit.

 

Som exempel behöver klagande hjälp med blöja pga av inkontitinens och förstoppningsproblematik. Detta innebär många blöjbyten under dagen, och i samband med det också handgriplig hjälp med att tvätta av sig. Det här gör att klagande har ett stort hjälp behov vid hygien.

 

Gällande hjälp vid dusch så har Försäkringskassan räknat med 5 min för dusch och 5 min för hjälp med torkning. När det i själva verket tar hela 32,5 per dag i genomsnitt. Vet inte var Försäkringskassan har lärt sig att räkna, men dem har inte fått rätt utbildning.

 

Vidare behöver klagande hjälp 90 minuter i veckan för olyckor, som kan hända pga tidigare nämnda problem vid toalett besök. Här har endast Försäkringskassan räknat med 30 minuter i veckan. Både vid påklädning och matsituation är hon i stort behov av stöd och hjälp. Pga matvägran så måste man då hjälpa till så att hon får i sig maten.


Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

Växjö FR 471-17 Dom 2017-10-10

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut, eller göra en ansökan om personlig assistans.
Kontakta oss på Assistansjuristerna
Niklas //sekreterare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *