Dom i Förvaltningsrätten Stockholm målnr 1578-15, bifall gällande assistansersättning vid kommunikation

Det här måste vara ett av dem värsta fall som jag har hört talas om. Klagande är både döv och nästan helt blind vilket ju är fruktansvärt. Som inte det var nog, så tycker Försäkringskassan att assistansersättning inte kan komma ifråga för dem grundläggande behoven inte uppfylls. Vilket inte alls stämmer i detta fallet, då personens kommunikations svårigheter gör att klagande är berättigad till assistansersättning enligt rätten.

 

I det här aktuella fallet krävs det ett taktilt teckenspråk vilket grundar sig på känsel. Detta gör att personen som ska kommunicera med klagande måste ha mycket god kännedom om denne, för att kunna tolka dem olika tecknen på rätt sätt.

Försäkringskassan menar att klagande kan anlita teckenspråkstolk för att kunna kommunicera med omvärlden. Då ställer man sig frågan: Vem ska betala för tolken? För det hela måste bli oerhört kostsamt då klagande är i behov av tolk hela tiden för att kunna klara sin vardag. Men det här kan inte ens hjälpa i det aktuella fallet, då han inte riktigt behärskar det taktila teckenspråket ännu. Den som ska hjälpa honom måste känna honom mycket väl för att kunna vara ett stöd och hjälp.

Då assistansersättning beviljats i 3 liknande Domar, så meddelar Förvaltningsrätten bifall till överklagan.

Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

Stockholm FR 1578-15 Dom 2015-12-02

Behöver ni hjälp med en överklagan? Eller behöver ni ansöka om assistans?
Kontakta oss på Assistansjuristerna. Niklas //sekreterare