Sveriges nationaldag

Idag är det onsdag den 7/6, dagen efter Sveriges nationaldag.

Visste du att vi firar Sveriges nationaldag till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523 och att Sverige då bröt Kalmarunionen och blev ett eget rike?

Vi brukar generellt sett inte fira vår nationaldag så mycket här, i alla fall inte om man jämför med vår granne Norge som på sin nationaldag, 17e maj, har megastor folkfest där alla går runt i folkdräkt och kalasar hela dagen. I Sverige kommer vi nog mest ihåg nationaldagen med att det är röd dag så att många har ledigt och att det på Skansen firas med konsert och finbesök av kungafamiljen. Eftersom det är i början av juni kan vädret bjuda på nästan vad som helst. Är det fint väder så firar nog många fler personer nationaldagen genom att kanske grilla, picknicka eller ta en promenad på sin lediga dag. Är det regnigt så är det nog inte så många som är sugna på det. Men så kan man väl tänka om alla dagar under sommarhalvåret.

Sedan 2015 finns en lag som säger att alla Sveriges kommuner ska anordna en medborgarskapsceremoni för sina nya medborgare på nationaldagen. Den ceremonin är till för att hälsa alla nya svenska medborgare välkomna till vårt fina land. Tänk vad fint att så många människor vill flytta till Sverige och bo här med oss! Varmt välkomna till oss!

Agnes, verksamhetsledare