Dom i Förvaltningsrätten Uppsala målnr 621-15, bifall gällande rätt till personlig assistans enligt LSS

Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun avslår klagandes yrkande om personlig assistans enligt LSS, med motiveringen att dem grundläggande behoven anses så begränsade att rätten till personlig assistans inte kan beviljas. Man menar att även om det grundläggande behovet skulle vara större, så skulle klagande fortfarande inte vara berättigad till personlig assistans. Då merparten av behovet utgörs av omvårdnad som inte längre ingår i insatsen 9 § 2 LSS.

Klagande yrkar på att rätten ska fastställa behovet av hjälp med dem grundläggande behoven samt att övriga behov är av den omfattning att rätt till personlig assistans föreligger. Man hänvisar till flera kammarrättsavgöranden och yrkar följande:

Ett barn utan funktionshinder behöver inte hjälp att kommunicera med andra barn. För klagande är det inte möjligt att få kontakt med andra barn utan en assistent som känner henne väl och kan hjälpa till med kommunikationen. Således yrkar man på 7 timmar personlig assistans i veckan för kommunikation.

Rätten menar att det inte är tillräckligt styrkt att klagande ska ha rätt till assistans för kommunikation. Men menar att övriga grundläggande behov är av en sådan omfattning att insatsen ska beviljas.

Vill ni läsa Domen i sin helhet, så finns den i en länk här nedan

Uppsala FR 621-15 Dom 2015-12-17

Behöver ni hjälp att överklaga, ompröva eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna. Niklas //sekreterare