Dom i Kammarrätten Sundsvall målnr 2456-00, bifall gällande särskilda skäl för assistansersättning

Klagande använder hela kroppen för att kommunicera, med ögonen, stöter fram ljud och visar med kroppsrörelser vad han vill. Detta kräver god kännedom om personen, för att kunna förstå och tolka dem olika signalerna. Pga spasmer i hela kroppen så måste man även ha kännedom om alla delar av funktionshindret för att på bästa sätt kunna stödja och hjälpa honom i olika situationer. Stora svårigheter finns också vid matsituation som kräver extra stöd och ingående kunskap.

Klagande vistas på dagis 40 timmar i veckan och har där blivit tilldelad en resursperson, det här tycker Försäkringskassan är tillräckligt för att täcka det hjälpbehov som klagande har.

I 4§ första stycket LASS assistansersättning så står det att assistansersättning kan lämnas även för tid då personen vistas på barnomsorg, skola eller daglig verksamhet om särskilda skäl föreligger. Då det här är styrkt att det krävs personer med ingående kunskap om klagande så bedömer Kammarrätten att överklagandet ska bifallas.

För här handlar det om en person som behöver omfattande hjälp med dem grundläggande behoven. Som inte kan tillgodoses med föräldraansvar, barnomsorg, avlösarservice och vistelse på kortidsboende så är det ju helt otvivelaktigt att kammarrätten fattat rätt beslut.

Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den här nedan.

2456-00

Har ni liknande upplevelser? Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare