Målnr 4271-13 Förvaltningsrätten i Härnösand

I nästa Dom från Förvaltningsrätten målnr 4271-13 handlar det om Sollefteå kommuns agerande i en fråga om personkretstillhörighet. Den enskilde drabbas av cancer och blir beroende av rullstol 2012. Den enskilde får i och med denna sjukdom svårt att klara sig vad det gäller personlig hygien och påklädning. Att den enskilde har ett stort och omfattande funktionshinder som ger betydande svårigheter i den dagliga livsföringen står utan tvivel.


Men nämnden i Sollefteå kommun anser att personen i fråga inte är berättigad till personlig assistans och inte tillhör en av personkretsarna. Att den enskildes sak bevisas av både läkare och arbetsterapeut bryr sig inte nämnden om. Man fortsätter att hävda sin sak i frågan.

Klagande yrkar på att han är i behov av assistans 43 timmar i veckan. Medans utredande handläggare på kommunen i Sollefteå anser att hans behov är 9 timmar i veckan.

Förvaltningsrätten hänvisar målet tillbaka till Individ och Omsorgsnämnden i Sollefteå kommun för att bestämma omfattningen på hjälpbehovet. Ännu en gång har en kommun gjort fel och förlorat i ett ärende gällande personlig assistans. Målet i sin helhet hittar ni nedan.

Härnösand FR 4271-13 Dom 2014-06-04

Behöver ni hjälp i ett ärende gällande personlig assistans? Tveka inte att kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare