Förvaltningsrätten i Luleå Dom målnr 2903-13


Här följer ett kortare referat av nedanstående Dom.

Socialnämnden i Gällivare kommun beslutar att avslå ansökan om personlig assistans. För att hjälpbehovet inte anses vara av sådan omfattning eller karaktär att det förutsätter personlig assistans. Behovet är inte krävande och av integritetskränkande natur, inte heller har den enskilde behov av tillsyn av övervakande karaktär enligt nämnden. Beslutet överklagas med motiveringen att den klagande har en komplex och svår situation som kräver personlig assistans.

Den enskilde har ett funktionshinder som kräver vägledning, tillsyn och mycket hjälp med både personlig hygien och andra delar av sin vardag för att kunna fungera. Till detta tillkommer tarmproblem som skapar behov av integritetskänslig natur.

Rätten bedömer dock att den enskilde har så pass stora hjälpbehov med hygien att det faller innanför ramen för personlig assistans. Då behoven är av integritetskänslig natur, och av tillräckligt stor omfattning så bifaller man överklagan. För när man som i det här fallet har ett återkommande grundläggande behov av känslig natur, så har man från domstolens sida gjort rätt bedömning.

Vill ni läsa domen i sin helhet så kan ni klicka på länken nedan.

Behöver ni hjälp med en överklagan? Kontakta oss på Assistansjuristerna. Niklas //sekreterare

Luleå_FR_2903-13_Dom_2014-06-27