Vi kommer att driva våra krav hela vägen

Assistanskoll.se intervjuar Bengt Eliasson igen. Nu säger Bengt att man kommer att driva frågan hela vägen gällande att schablonbeloppet ska höjas med 3 procent. Samt att minuträkningen bör avskaffas, vilket verkligen är på tiden. Sen vill Liberalerna att man ska avskaffa grundläggande och andra personliga behov och istället se helheten när man gör en bedömning. Man vill införa en ny LSS-insats som heter vardagsstöd.


Man kommer från Liberalernas sida att driva dem här frågorna ända till dess att budget förhandlingarna är avslutade den 21 september. Schablonbeloppet måste höjas rejält och det är de nog många som håller med om. Som det ser ut idag så är det svårt att bedriva assistans med god kvalite.

Att man vill få bort minuträkningen och införa en helhets bedömning tycker jag är väldigt bra. Bengt menar att man vill få bort det som idag är integritetskränkande. Man måste kunna göra en rättssäker bedömning utan att man kränker den som behöver assistans. Vidare menar Bengt att man måste få bort uppdelningen av olika typer av behov. Att se helheten och inte bara grundläggande och andra personliga behov. En otroligt viktig förändring om det skulle bli verklighet.


Den nya insatsen vardagsstöd skulle vara till för dem som inte har så stora behov att man har rätt till personlig assistans. Men vill kunna ha ett eget boende och klara sig själv. Det här vänder sig till personer som idag har hemtjänst, ledsagning eller boendestöd. Den här insatsen ska inte ersätta personlig assistans. Utan vara en insats för dem som är i behov av lättare stöd.

Vill ni läsa hela intervjun med Bengt Eliasson som finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20200824-Eliasson-L-driva-krav-hela-vegen-fram.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *