Hjälpen indragen för svårt sjuk man

Kåre Kristensson lider av en sällsynt skelettsjukdom som hindrar skelettet från att växa. Han är 1 meter lång och har försvagade muskler och leder. Han kan med stora svårigheter gå max 15 meter sedan är han beroende av sin rullstol.


När han var 5-6 år blev han stelopererad i ryggen, vilket var nödvändigt för annars hade han kollapsat helt säger hans pappa. Pappan säger att då hade vi inte haft honom kvar. Vidare lider Kåre av en svår inflammation i tarmen som gör att hans mage inte fungerar som den ska.

Han har allergier och astma samt kraftig födoämnesallergi. Hans funktionshinder är komplicerat det kan vem som helst förstå. Fram till att han var 20 år så skötte föräldrarna om honom. Sedan så anställdes hans mamma som personlig assistent. Totalt så ligger hans vårdbehov på 8 timmar om dagen.


Men nu anser Kristianstads kommun att han inte behöver någon hjälp alls. Trots att läkare sagt att hans hjälpbehov är ca 56 timmar i veckan. Kommunen menar att hans hjälpbehov bara är 4 timmar och 50 minuter i veckan. Som många gånger förr så hänvisar man från kommunens sida till hemtjänst. Kåre och hans familj överklagade till Förvaltningsrätten och fick rätt. Tyvärr så har kommunen överklagat till Kammarrätten och där ligger nu ärendet.

Vill ni läsa mer om Kåre, så kan ni gör det i artikeln nedan:

https://www.expressen.se/kvallsposten/kare-30-svart-sjuk-fick-all-hjalp-indragen/

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare