Skyddsutrustning till privata aktörer

Socialminister Lena Hallengren ger besked att privata aktörer ska få ekonomisk hjälp med skyddsutrustning. Lena Hallengren svarar att dem privata aktörerna ska kunna ta del av det krisförsörjningsstöd som finns. Det nationella systemet ska komplettera kommuner, regioner och privata aktörer inköp av skyddsmaterial inom 48 timmar.


Enligt socialministern ska kommunerna dela med sig av den mängd handsprit som man har blivit tilldelad. Även till privata aktörer inom kommunen. Beräkningen av åtgången är gjord utifrån det åtagandet.

Pia Steensland

Privata aktörer ska också kompenseras ekonomiskt för dem merkostnader man kan ha pga Corona pandemin. När den statliga ersättningen betalas ut så ska kommun/region betala fördela detta till dem olika aktörerna inom kommunen.


Pia Steensland från KD frågade Folkhälsomyndigheten om man det kommer bli aktuellt att testa personal inom personlig assistans för Corona. Myndigheten svarar att LSS insatser och personlig assistans ingår i begreppet omsorg. Därför kommer man rekommendera att personal även där testas för Corona.

Slutligen har Pia Steensland lämnat in en interpellation till socialministerns gällande Försäkringskassans nya hårdare vägledning. Där personlig hygien bara räknas om man måste hålla smuts och andra ohälsosamma ämnen. Vi får hoppas att regeringen nu agerar på denna nya galenskap från Försäkringskassan.

Vill ni läsa hela artikeln så finner ni den här nedan:

https://assistanskoll.se/20200515-Pia-KD-Socialutskottet-Bra-socialministern-skyddsutrustning.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans.
Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare