HFD går på Försäkringskassans linje

Om man har ett tillsynsbehov som har sin grund i epilepsi, så räknas det inte som ett grundläggande behov enligt en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).


Ärendet började med att en kvinna med grav psykisk funktionsnedsättning och svår epilepsi fick sin assistans indragen från Försäkringskassan. Man menade att hennes epilepsi som tillsynsbehov inte räknades som grundläggande behov.

Kvinnan överklagade men förlorade i Förvaltningsrätten, men när hon sedan överklagade till Kammarrätten så fick hon rätt. Tyvärr valde Försäkringskassan att ta ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen där man vann.


Högsta förvaltningsdomstolen menar att det femte grundläggande behovet bara beviljas där ingående kunskaper krävs om den funktionsnedsatte och är av kvalificerad natur mer än vägledning, instruktioner och påminnelser.

Kvinnans ombud menar att pga kvinnans problem att kommunicera så måste assistenterna känna henne väl för att kunna förutse när ett epileptiskt anfall är nära. Hon har också ett gränslöst och utagerande beteende. Som gör att hon inte förstår vilka situationer som kan vara farliga.

Vill ni läsa artikel i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

https://assistanskoll.se/20200217-HFD-gar-Forsekringskassans-linje.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *