Behöver vi en LSS-inspektion
Assistanskoll.se intervjuar Bengt Eliasson från Liberalerna. Han vill införa en LSS inspektion som ska ha till uppgift att bekämpa kriminalitet och samtidigt ge frihet till dem som behöver. Jag ställer mig tveksam till denna inspektion, vi har sett tidigare att när man försökt bekämpa kriminalitet, så har det drabbat personer i behov av assistans. Men Bengt brukar sätta den assistansberättigades rättigheter främst.


Bengt menar att det går att komma åt ifrån integritetskränkande bedömningar. Han vill se en myndighet likt Skolinspektionen som har till uppgifter att stå på den enskildes sida och granska utförarna.

LSS-inspektionen ska ha två huvuduppdrag: Det första att se till att den enskilde får en möjlighet till en form av rättshjälp, för att få sina rättigheter tillgodosedda.

Det andra uppdraget är att bekämpa kriminalitet, det genom att utförarna granskas på ett bättre sätt. Bengt menar att fusket ligger inte i bedömningen av assistans utan i utförandet.

LSS-inspektionen skulle kunna vara en del av IVO menar Bengt, men att det blir en egen enhet med starka resurser och hög kompetens.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

https://assistanskoll.se/20200305-Eliasson-Liberalerna-LSS-inspektion.html

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansöka om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *