Dom i Förvaltningsrätten Linköping målnr 2687-19, bifall gällande tillfällig utökning av personlig assistans enligt LSS.

Klagande är i behov av en tillfällig utökning av sin personliga assistans under 4 veckor på sommaren. Detta pga att den dagverksamhet som klagande går på två gånger i veckan har semesterstängt.

Nämnden i Eskilstuna kommun menar att klagande kan använda det beslut om dubbelassistans som hon har från Försäkringskassan för att tillgodose det behov som hon har. Klagande yrkar på att hon ska beviljas utökning pga att då dagverksamheten är öppen så hjälper personalen henne då hon är där. Klagande yrkar att hon behöver hjälp nästan jämt och att bara en person kan inte hjälpa henne.

Kommunen har det yttersta ansvaret att hjälpa någon som tillhör någon av personkretsarna i LSS. Oavsett som den enskilde redan har ett beslut om assistans hos Försäkringskassan. I detta fall är klagande inte beviljad tid för dubbelassistans då hon befinner sig daglig verksamhet eftersom personalen där hjälper henne. Detta gör att assistanstid saknas då verksamheten är stängd.

Förvaltningsrätten anser att klagandes rätt till tillfällig utökad assistans då den dagliga verksamheten är stängd ska bifallas.

Vill ni läsa Domen i sin helhet? Då finns den i en länk här nedan:

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare