Lagändringar kan göras innan LSS utredningen är klar

 

Mikael Klein från Funktionsrätt Sverige säger att han tycker att lagändringar gällande de grundläggande behoven kan göras innan LSS Utredningen är klar. Men han är skeptisk till att det blir förändringar till det positiva då utredningen fått direktiv att hålla sig inom gällande kostnadsramar.

Mikael vill att den nya regeringen snabbt fattar beslut som gör att de som blivit av med sina beslut pga tidigare domar får tillbaka sin rätt till assistans. Inför valet så ville de flesta riksdagspartier att andning och sondmatning åter skulle räknas som grundläggande behov. Men Mikael tycker och jag kan hålla med om att reaktionen skulle ha kommit på en gång. Därför känns det hela inte helt trovärdigt, för inför ett val försöker alla partier samla poäng.

 

Det märkliga är Socialdemokraternas utspel i assistansfrågan inför valet, att man skulle skjuta till pengar och ville ha ett samarbete mellan blockgränsen för att snabbt lösa krisen. Det här hade man kunnat göra mycket tidigare om viljan hade funnits. Men då pratade man bara om överutnyttjande och att pengar inte gick till det rätt saker.

Den personliga assistansen har också blivit ifrågasatt och angripen i media av flera ledarskribenter, med Anna Dahlberg från Expressen i spetsen. Där man menar att en liten grupp får mycket pengar, och att det behövs en åldersgräns på 80 år. Utan att man själva har presenterat en annan lösning.

 

Hela intervjun med Mikael Klein från Funktionsrätt Sverige kan ni läsa på:

https://assistanskoll.se/20180922-Klein-Funktionsrett-Lagendringar-fore-utredningen.html

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansöka om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare