Dom i Förvaltningsrätten Stockholm målnr 17497-17, bifall gällande personlig assistans

 

Enligt yrkande är den enskildes behov av mycket privat och integritetskänslig natur, det omfattar personlig hygien så som rakning och hjälp vid dusch. Hjälp med på och avklädning nära kroppen är ett annat behov som räknas som integritetsnära och därför måste ses som ytterligare ett grundläggande behov.

Omsorgsnämnden i Södertälje kommun hänvisar till ett rättsfall 2009 RÅ ref. 57 och därför avslår man den enskildes ansökan.

 

Klagande anför att han lider av aggressiv MS ( multipel skleros) som succesivt försämrar hans tillstånd. Han insjuknade 2004 och har gått ifrån lindriga smärtor och begränsningar i sin aktivitet. Till att vara i behov av att någon ständigt finns vid hans sida. Varken medicinering eller rehabilitering har gett någon effekt. Sjukdomen är progressiv vilket innebär att man blir allt sämre med tiden. I nuläget är han oförmögen att klara någon fysisk aktivitet ADL. Klarar att gå med hjälp av en annan person som håller i. MS innebär också att man blir förlamande trött, vilket är ett tillstånd som man inte kan vila eller sova bort.

Utredningen som har legat till grund för beslutet har varit mycket kortfattad och bristfällig. Utredaren har bortsett från mycket av det underlag som har lagts fram i ärendet, varför rätten bifaller överklagan och hänvisar ärendet åter till nämnden för fortsatt utredning.

 

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare