Dom i Kammarrätten Göteborg målnr 1241-17, bifall gällande personlig assistans enligt LSS

 

Klagande uppfyller alla kriterier för ett psykiskt funktionshinder, eftersom hon har diagnosen Retts syndrom. Kommunikationssvårigheter är en stor del av funktionshindret och gör att klagande som är 5 år behöver hjälp att göra sig förstådd tillammans med andra barn. Så att inte missförstånd uppstår. Klagande lider också av andningssvårigheter, vilket gör att någon med ingående kunskaper måste finnas till hands och kunna ingripa när hjälp behövs.
Hjälpbehovet med dem grundläggande behoven är mycket större än vad som räknas som vanligt föräldraansvar. Detta intygas i flertalet intyg från läkare, arbetsterapeuter, psykolog, förskola m.m.
 

 

Funktionsstödsnämnden i Malmö, menar att överklagan ska avslås. Man anför följande:
Att klagande har en psykisk utvecklingsstörning, men för att det ska räknas som ett psykiskt funktionshinder så måste den enskilde ha ytterligare en psykisk störning. Vidare menar nämnden att klagande inte har behov av tillsyn för sitt psykiska funktionshinder. Eller det faktum att hon får epileptiska anfall och andnöd. Inget av detta kräver någon kännedom om klagande, vilket är helt otroligt att förstå.
 

Som tur är har Kammarrätten en annan syn på det här målet och meddelar bifall till överklagan.

 

 

Läs Domen i sin helhet här nedan:

 

1241-17

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut, eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.
/Niklas
sekreterare