Prövningstillstånd Högstaförvaltningsdomstolen målnr 682-17, bifall gällande assistansersättning

Klagande har ett hjälpbehov med måltider, personlig hygien, klä av och på sig samt att kommunicera med andra. Med andra ord ett stort behov med dem allra mest grundläggande sakerna i livet. Det vill säga det grundläggande behovet.

 

Klagande yrkar på 40 timmars hjälpbehov skolveckor samt 61 timmar på lediga veckor. Personen har ett stort omvårdnads behov som inte kan täckas av normalt föräldraansvar. Maten får hon genom sondspruta vilket tar 45 min per måltid. Under måltiden krävs aktiv tillsyn för att förhindra att hon ska dra i slangen till sprutan. Hon får även mat genom smakportioner genom munnen. Gällande toalett situation behövs en mycket omfattande hjälp flera gånger om dagen. Hon kan ej ta hänsyn till andra människor och trafik och behöver därför ständig och aktiv tillsyn för att inte skada sig själv och andra.

 

Försäkringskassan yrkar på avslag med motiveringen att normalt föräldraansvar föreligger till det att barnet fyllt 9 år. Det kan ju inte vara normalt föräldraansvar när barnet har ett så omfattande omvårdnadsbehov.

 

Ärendet har nu meddelats prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, där får vi hoppas att rätten fattar ett beslut som hjälper klagande och många andra i samma situation.

Domen i sin helhet hittar ni här nedan

 

HFDProtokollmålnr68217

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett ärende? Eller ansöka assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna. Niklas //sekreterare