Dom i Förvaltningsrätten Göteborg målnr 12757-15, bifall gällande väntetid på natten.

I april 2015 beviljar Försäkringskassan assistansersättning med 78 timmar perioden december till maj samt 80 timmar perioden juni till november. I beslutet beviljas dubbelassistans med 2,39 timmar samt aktiv assistans under natten med 35 minuter.

 

Vad det gäller väntetid under natten så hävdar Försäkringskassan föräldraansvar som så många tidigare fall.

 

Klagande yrkar på att få assistans för all aktiv tid samt för väntetid med 8 timmar och 45 minuter per natt. Vidare är klagandes funktionshinder av den karaktären att hon måste ha någon i närheten som kan bistå vid behov. Den komplexa hjälp som hon är i behov av hela dygnet kan inte anses ingå under normalt föräldraansvar. Vidare saknar klagande konsekvens tänk och hamnar lätt i farliga situationer vilket kräver ständig tillsyn.

 

Förvaltningsrätten anser att det är ostridigt att den hjälp som klagande är i behov av nattetid inte kan gälla som Föräldraansvar. Hon beviljas därför tid för den del som under resterande dygnsvila. Sammanlagt 8 timmar och 45 minuter per natt. Ärendet överklagades senare av Försäkringskassan till Kammarrätten. Utan framgång för Försäkringskassan.
Om ni vill läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk nedan:

 

 
Dom i Förvaltningsrätten Göteborg målnr 12757

 

Behöver ni hjälp att överklaga i ett liknande fall? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

 

Niklas //sekreterare