Målnr 3067-15 Kammarrätten Stockholm – Tillhört personkretsen hela livet men krävdes dom i Kammarrätten för att fortsatt göra det


Det här ärendet rör en pojke i tjugoårsåldern som under hela sitt liv haft diagnosen Osteogenesis imperfecta, ofta förkortat till OI (osteogenesis = benbildning, imperfecta = ofullständig),  som är en ärftlig bindvävssjukdom. Ett annat namn är medfödd benskörhet, eftersom det dominerande symtomet är benskörhet. Förutom symtom från skelettet i form av benbrott (frakturer), felställningar (kontrakturer) och kortväxthet kan osteogenesis imperfecta också påverka bland annat ledband, ögonvitor och tänder.

 

När det var dags för omprövning av assistansen valde kommunen att besluta att pojken inte längre tillhörde personkretsen enligt LSS och valde således att dra in insatsen. Detta överklagades till förvaltningsrätten som gick på samma linje. Ärendet överklagades vidare till Kammarrätten som tog upp målet till prövning och upphävde kommunen och underinstansen beslut och förklarade att pojken tillhör personkretsen.  Hela denna process tog nästan 2 år, vilket innebar att pojken stod utan insatser under hela den tiden. Domen i sin helhet finner ni här nedan.

20160901KRDomMålnr306715R.D

 

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Eller kanske ansöka om assistans? Tveka inte att kontakta oss på Assistansjuristerna.

 

//Niklas

Jurist