Dom i Förvaltningsrätten målnr 9198-15 bifall gällande personlig assistans under utredningstid

Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun avslår ansökan om retroaktiv ersättning för tiden som utredningen pågår. Man yrkar från kommunen att det saknas betalningsunderlag för utförd assistans.

Klagande yrkar på att hon haft kostnader för personlig assistans under aktuell period och skall därför vara berättigad till ersättning, ytterligare skäl för bifall bör vara att hennes behov inte kan tillgodoses på något annat sätt. Hon menar vidare att det i LSS lagen eller dess förarbeten, inte står att kostnader för assistans behöver kunna styrkas genom uppvisande av betalningsunderlag. Mot bakgrund av funktionshindrets omfattning och att nämnden inte redovisar någon invändning i nämnd del så bör överklagandet bifallas. Varför vill kommunerna inte bevilja retroaktiv ersättning?

Ja frågan är väldigt enkel att svara på. Ekonomi! När det kommer till personlig assistans så ser vi en stor skillnad mellan olika kommuner. Det som kan beviljas i en kommun blir avslag i en annan. En fråga som nu kommit upp i och med den LSS-utredning som regeringen har tillsatt, är delat huvudmannaskap. Vad jag förstår är man inne på att staten ska ha hand om all assistans. Både LSS och LASS. Vilket kan vara positivt i den bemärkelsen att vi får en likadan bedömning över hela landet. Om vi nu får det? Detta är det ingen som kan svara på.

Domen i sin helhet kan ni läsa här nedan.

Malmö_FR_9198-15_Dom_2016-05-09

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Eller kanske ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna. Niklas //sekreterare