Dom i Förvaltningsrätten målnr 230-17 bifall gällande assistans vid sjukhusvistelse

Den enskilde har trach=(inopererat rör i luftstrupen för att underlätta andningen) och kan därför inte kommunicera som vanligt. Han har under flera månader genomgått ett flertal skalloperationer med lunginflammation som följd vid varje operation. Tilläggas ska också att han flyttats runt till flera olika sjukhus under gällande tidsperiod.

Klagande yrkar på att få assistans under den tid som han vistats på sjukhus, bl.a p.g.a hans kommunikations problem. Samt alla de operationer som under kort tid  kraftigt har försämrat hans hälsotillstånd.

Gislaveds kommun anser att den assistans som beviljats för 4 veckor ska vara tillräckligt, men klagande har vistats på 3 olika sjukhus mellan den 2 november och den 10 januari. Så tvärtemot vad kommunen tycker så kan inte personalen ha möjlighet att lära sig kommunicera med klagande under den tiden. Endast hans assistenter som känner honom väl kan veta vad han vill i olika situationer. Förvaltningsrätten bifaller överklagan så att klagande har rätt till assistans hela den tid då han vistats på sjukhus. Ni kan läsa domen i sin helhet här nedan:

Jönköping_FR_230-17_Dom_2017-04-20

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Eller kanske ansökan om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare