Högsta förvaltningsdomstolen, Mål nr 682-17

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu (2017-04-20) ett avgörande prövningstillstånd gällande en överklagad dom från Kammarrätten i Göteborg. Målet avser ett ärende om rätt till assistansersättning och Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd i den del som avser frågan huruvida hjälp med sondmatning är att anse som ett sådant grundläggande behov som avses i 9 a § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.

I Kammarrätten kom man fram till att den sondmatning som var för handen i det specifika målet inte utgjorde en hälso- och sjukvårdssinsats utan egenvård, varför inga hinder för att assistans skulle kunna lämnas för åtgärden ansågs föreligga.  I motsats till Försäkringskassan, ansåg domstolen vidare att åtgärder såsom sondmatning som är att anse som egenvård, också kan utgöra ett sådant grundläggande behov som avses i 9 a § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, så länge som åtgärden i det enskilda fallet kan knytas till någon av de åtgärder som enligt lagtexten utgör ett grundläggande behov. Eftersom måltider är ett grundläggande behov enligt lagtexten och då sondmatningen i målet ansågs vara av privat karaktär, gav domstolen sökanden bifall för rätten till assistansersättning. Eftersom den person som sondmatningen gällde inte kunde lämnas ensam vid matning med maskin och därmed krävde övervakning av medicinska skäl, ansågs sökanden ha rätt till assistans både för sondmatning via spruta och med maskin.

Ett glädjande avgörande från Kammarrätten, nu återstår att invänta Högsta förvaltningsrättens avgörande och prejudicerande domslut!

Se Högsta förvaltningsrättens beslut om prövningstillstånd samt underrätternas domar nedan.

HFDPTMålnr68217

//Assistansjurist